Az év tortája

Igazából fogalmam nincs mi a neve ennek a típusú tortának, de az tuti, hogy idén mindenki ilyet szeretne! Nem volt ez másképp nálunk sem, a húgom a 23. születésnapjára kérte a fotón látható szépséget, ami nekem is nagy kihívást jelentett, mivel még sosem készítettem korábban belőle.

Átütő sikert aratott, mind a vendégek, mind az instagram galériám követői között, ugyanis ez lett az első képem ami 2.000-nél is több likeot kapott. Szóval lássuk miből áll a csoda!


Hozzávalók:

Lapok:

300g liszt
200g vaj
100g porcukor
3 tojássárgája

Krém:
400ml habtejszín
(legalább 30%-os)
600g fehércsokoládé
375g mascarpone krémsajt

Díszítés: 
Raffaello
Kinder Bueno White
Dekor cukor
Szellőrózsa
Twix White


Elkészítés:

A rutinosabbak már látják, hogy linzer alapon készült a sütemény, amely elkápráztatta a nagyközönséget.
Ehhez a vajat (igen vajat, nem margarint!) szobahőmérsékleten pár órán át állni hagyunk, hogy puha legyen, majd egy tálba szitáljuk a 300g lisztet, és hozzá adjuk a porcukrot, illetve a 3 tojássárgáját, majd a vajat. Ezután kézzel 4-5 perc alatt tökéletes állagú, enyhén ragadós linzertésztát kapunk.

Ezt a tésztát tegyük fél órára a hűtőbe, addig készítsük el a krémet.

Ezeket a folyamatokat én előző este csináltam, mert a lapoknak teljesen ki kell hűlni, és a krémnek is, hogy jól tudjunk vele dolgozni.

Szóval a krémhez a tejszínt melegítsük fel, majd egy tálba törjük össze a fehércsokoládét. Amikor ez megvan a tejszínt öntsük rá, és kézi habverővel keverjük csomómentesre, amíg fel nem olvad benne a csokoládé teljesen. Figyeljünk, hogy jó minőségű csokit vegyünk, mert ha túl magas a zsírtartalma, akkor az kicsapódhat belőle, és nem áll össze. ( Én 100g-os Milkát használtam)

Amikor teljesen felolvadt és kihűlt, egy éjszakára tegyük a hűtőbe.

A linzertészta eddigre visszakeményedett közben a hűtőben, így kezdhetünk vele dolgozni. Vágjunk belőle egy közepes darabot, és a sütőpapírral fedett deszkán nyújtsuk fél centiméter vastagra. Ha számos kivitelt szeretnénk, akkor jó ha előre kinyomtatunk A/4-es méretű papírokra, vagy nagyobbra számokat. Ezeket kivágjuk, és sablonként használjuk a vágáshoz.

A sütőt gyújtsuk be 180 fokra, és a deszkán nyújtott lapot ha kivágtuk a számot sütőpapírostól emeljük a tepsibe, majd 6-8 perc alatt süssük aranybarnára a lapokat. Ízlés szerint megkenhetjük még egy tojássárgájával, de enélkül is tökéletes lehet.

Ha készvagyunk a lapokkal, akkor egy éjszakát pihentessük őket egymáson. Ne nagyon mozgassuk őket, mert melegen még törékenyek.

Másnap válasszunk egy tálcát, amin tálalni fogjuk, mert ha ezt egyszer összepakoljuk, akkor nem rakjuk arrébb. 🙂

Szóval a krémbe botmixerrel keverjük bele a mascarpone krémet, így megkapjuk a tökéletes állagú, töltéshez ideális krémet. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem elég szilárd, akkor 1-1 teáskanál keményítővel és a robotgéppel javíthatunk az állagán.

A lapokat készítsük elő, és tegyünk 1-1 párat a tálcára vagy deszkára. A krémből egy habzsákba tegyünk 7-8 kanálnyit, majd a többit tegyük vissza a hűtőbe. Nehogy a melegtől olvadni kezdjen. A habzsákból szép lassan nyomkodjunk kis pöttyöket a lapokra, és halmozzuk őket egymásra. Amikor készen vagyunk tetszés szerint ízlésesen díszítsük.

Ha megvagyunk, akkor 4-5 órára tegyük hűtőbe, hogy a lapok megpuhuljanak a krémtől.






Hasonló bejegyzések