Zöldséges-Csirkés Bulgur Tzatzikivel

A diétás hetek jegyében megígértem, hogy alternatív köreteket fogok készíteni nektek. Igazából ez nem is köret lett mint utúbb kiderült, hanem egy komplett érelt dobtam össze, de üsse kő, nagyon finom lett! 

A bulgurt nemrég kóstoltam egy barátomnál köretként, akkor is nagyon ízlett, de ebben a verzióban verhetetlen!
Utána néztem, hogy miért is jobb a bulgur mint a rizs, és megosztom veletek is a frissen megszerzett tudást!

VSCO Cam-1

 


A tányér a Butlers jóvoltából teremt igazi keleti hangulatot az asztalra.


Bulgur vagy rizs?

Melyiket válaszd: a bulgurt vagy a rizst? A válasz alapjában véve azon múlik, hogy fehér vagy barna rizsről van szó. Ha fehér rizs és a bulgur között kell választani, akkor egyértelműen a bulgur kerül ki győztesen. Ha viszont a bulgur és a barna rizs között gondolkodunk, akkor gyakorlatilag mindegy, mert mindkettő nagyon egészséges. Ha teheted, fogyaszd őket felváltva, hogy ezzel is minél inkább támogasd a változatos táplálkozásodat.

A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a sima fehér rizs vagy például a kuszkusz. Glikémiás indexe (lásd lenn a magyarázatot) 46, míg a rizsé 70-90 körül van. B- és E-vitamin, valamint vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

A bulgur és a rizs kalóriatartalma körülbelül ugyanannyi, így ez alapján sem tudunk az egyik vagy a másik javára dönteni.

Az egyetlen dolog, ami a bulgur mellett szól a barna rizzsel szemben, hogy a bulgur lényegesen gyorsabban elkészül, mint a barna rizs. A bulgur főzési ideje 10 perc, plusz további 10 percig állni kell hagyni, addig a barna rizs főzési ideje 40 perc. Vagyis ha bulgurt főzöl, akkor feleannyi idő alatt megvagy az étellel. Tehát ha sietsz, válaszd a bulgurt!*

Jöjjön a hosszú, de tanulságos felvezetés után a recept:

VSCO Cam-5
A szív alakú tányért itt tudjátok megnézni a katalógusban.

Hozzávalók:

300g csirkecombfilé
250g bulgur
2 kisebb fej vöröshagyma
5 kisebb paradicsom
200g cukkini
4 nagyobb fej gomba
só,bors,fokhagymapor,petrezselyem

Tzatziki:

1 uborka
2tk só
2tk fokhagymapor
200ml tejföl

Elkészítés:

A csirkét vágd egyforma csíkokra, és kevés olajon kezd el megpirítani. Amíg sül, darabolj fel minden zöldséget, és enyhén sózd meg őket. Amikor elkészült a hús, szedd egy kis tálba, majd tegyél még olajat a serpenyőbe, majd süsd benne üvegesre a hagymát. Amikor ez kész, öntsd hozzá a bulgurt, és az egészet öntsd fel 250ml vízzel.

Amikor látod, hogy elkezd forrni a víz, és a bulgur felszívta már jórészét, akkor adj hozzá két teáskanál sót, majd még 2,5 dl vizet. Ekkor öntsd hozzá a többi zöldséget, és takard le egy fedővel. 5-6 perc alatt összepárolódik az egész, akkor én még 1,5 dl vizet öntöttetem hozzá, és megkóstoltam a bulgurt, hogy elkészült-e nekem még kicsit ízetlen volt, így sóval és petrezselemmel korrigáltam, majd hagytam felfeorrni a vizet és elzártam alatta a gázt.

Amíg megterítettem szépen felszívta a maradék vizet, és finom, pergős állagot kapott.

A tzatzikihez, az uborkát a sajtreszelőn lereszeltem, majd konyomkodtam a levét, befűszereztem, és a tejföllel kikeverve, már tálaltam is!

VSCO Cam-1
A Sumatra szett pedig ide kattintva elérhető a Butlers kínálatában.

 

 

 

VSCO Cam-2

 

VSCO Cam-4

 

*Forrásom: [LINK]

 

Vélemény, hozzászólás?