Vasárnapi VendégBloggerem a Kialakító szerkesztője

Régi ismerősöm szeretném nektek bemutatni Enikő személyében, akinek nagyon fontos szerepe volt a blog elindulásában, és azóta is sokszor voltunk egymás segítségére! A Kialakító egy dinamikusan fejlődő szépségápolással foglalkozó oldal, ahol Enikő személyisége magával ragad, már az első olvasás alkalmával is!

enikő

Hegedüs Enikőnek hívnak és száraz adatok szerint 27 éves vagyok pedagógia szakon végeztem jelenleg szociológiát hallgatok és szerelmem az írás. Mivel nő vagyok ezért komoly táska és cipő függőséggel jöttem a világra és öt éves korom óta sminkelek. Nem volt a kérdés hát, hogy ezen témák vezérvonala mellett fog futni a blog. Azért kezdtem írni, hogy tapasztalataimat átadjam és segítsek választani akár egy megfelelő kozmetikumot, akár ruhadarabot. A saját tapasztalataimat szövöm bele a blogba és ezáltal remélem adok pár jó tippet Nektek.

 

És most jöjjenek a kérdéseim Enikőhöz:

1. A blog 2013 novemberében indult, milyen változások voltak a blog életében?

Hárman kezdtük el a blogot, de fél év után egyedül maradtam vele. Azóta töretlen a blog élete,  most már abszolút engem tükröz, saját gyermekemnek érzem.

2. A saját logót tudom, hogy Te magad álmodtad meg, és sok munka van benne, mesélnél nekünk róla?

Győző Évával együtt terveztük meg a logót, ami az egyik skiccéből indult ki.  Hamarosan kicsit átformáljuk ezt a logót, a blog kinézetét is szeretném átfésülni, illetve névjegykártyára is ideje lenne szert tennem.

3. Mi indított el azon az úton, hogy egyáltalán elkezdj blogolni?

Nehéz élethelyzet, vagyis akkor úgy éltem meg. Hazaköltöztünk Dániából és az egyetemen passziválnom kellett, ráadásul egy hónap alatt nem sikerült állást találnom és kétségbe estem. Tevékenységet kerestem, ami boldoggá tesz, lefoglal és esetleg segít másoknak is. Naivan magazint szerettünk volna a barátnőmmel létrehozni, akkor nekem még foggalmam se volt róla, hogy létezi divat és szépség blogger világ.  Ekkoriban egy bőrallergia is megkeserítette az életemet, amivel két évig küzdöttem, mire megoldottam a rejtélyt. Ennek hatására belemélyedtem a bőrápolásba is.

4. A blog alapjában véve beauty alapokra épül, de található néhány gasztro témában is, ezek közül a kedvencem a “Zsenik kávéja” amit vizsgaidőszakban előszeretettel fogyasztok én is. Milyen személyes tapasztalataid lennének ezzel az itallal kapcsolatban?

Évek óta fogyasztom, bár nem minden nap, hanem időszakonként. Vizsgázóknak abszolút életmentő. Bepörgeti az anyagcserét és lassabban szívódik fel tőle a koffein, így folyamatos éberséget biztosít. Ennek köszönhetően könyebb tanulni és jobban koncentrálható a figyelem. J Nem mondom, hogy zsenivé tesz, de kihozza a legjobbat az emberből.

5. Időről – időre nyereményjátékok futnak a blogodon, ennek nyilván a blog és a szponzorok is nagy pozitívumokat könyvelnek el, melyik nyereményjáték volt eddig szerinted a legsikeresebb?

Igyekszem most már folyamatos nyereményjátékokkal kedveskedni az olvasóimnak, ezzel meghálálva a figyelmüket és azt a rengeteg szeretetet amit kapok tőlük nap-nap után. A legsikeresebb szerintem a blogolás elején a Szépleszel.hu-val együtt indított sminkverseny volt, amiben sminket, illetve kreatív fotókat kellett készíteni a Beautyblenderrel. A Kialakító beautybox, amit én állítottam össze a kedvenc termékeimből is óriási érdeklődést váltott ki. Ilyen jellegű játékokat a jövőben is tervezek.

 

És Most jöjjön Enikő receptje nektek:

 

Egy tészta alapból millió étel-5 recept ízelítőül

 

Először is el kell mondanom, hogy gasztro bloggerkedés nem semmi munkával jár és le a kalappal azok előtt, akik ebben a műfajban tevékenykednek. Mielőtt a saját blogomat a Kialakítót elindítottam kacérkodtam az öltettel, hogy én is főzős, kajamutogatós blogot indítotk, akkoriban csak ennek a létezéséről tudtam. Szenvedélyesen szeretek főzni, no meg sütni, de az étel fotózás nem az erősségem, türelmetlen vagyok hozzá. Ráadásul a rohanó életemnek, a rengeteg elfoglaltságnak köszönhetően időm sincs igazán a pepecselősebb receptekre, amiket egyetem alatt az albérletembe oly szívesen készítettem. Ezért úgy gondoltam, hogy mutatok nektek egy tésztát, amiből milló finomságot készíthettek, a kreativitásotok is kiélhetitek és nyugi ez nem a kolis smack, hanem egy dagasztást és kelesztés igénylő tészta.

 

Tészta alap recept

-1 liter (kicsit több, mint fél kiló) liszt
-1 zacskó élesztő
-1 evőkanál cukor
-1 evőkanál olaj
-1 kiskanál só
-2,5 dl víz

 

A lisztet kimérjük, akár mérőpohárba az 1 litert (ezt még az albérletbe mérleg nélkül tapasztaltam ki), vagy a 0,65 kilót mérleggel. Egy bögrébe beleszórunk egy tasak élesztőt és hozzáadunk egy evőkanál cukrot és félig felengedjük langyos (nem forró) vízzel. Legkönnyebb úgy megjegyezni, hogy az élesztő gombának adunk enni cukrot és inni vizet és persze meleget, hogy ne fázzon. A keveréket hagyjuk felfutni, vagyis jól be fog habosodni és feljön a bögrében. Ezt hozzáadjuk a liszthez, valamint adunk a keverékhez még egy evőkanál olajat és egy kiskanál sót. Jól megdagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Én onnan szoktam tudni, hogy abbahagyhatom, hogy a tészta puffogó hangot ad dagasztás közbe, szinte él a kezem között. Ezután a tál aljára szórunk egy kis lisztet rátesszük a tésztát és a tetejét is picit meglisztezzük. Tiszta konyharuhával letakarva huzatmentes, meleg helyre tesszük. Fél óra alatt megkel a tészta, nagyjából a duplájára nő.

Lángos

Ki ne szeretné az igazi hungarikumot a lángost. Ebből a tésztából garantálom, hogy remekbeszabott olajban sült finomság készül, el ne felejts hozzá tejfölt és sajtot, no meg a kedvencemet fokhagymát venni.

A megkelt tésztát szedd kis gömbökre szét, takard le. Így még a kis gömbök is kelnek és könnyebb lesz széthúzgáni kerek korongokra kézzel. Ne lapogasd ki, mert kinyomod belőle a levegőt és nehézkes lesz a tészta, csak úgy formázd, mint a filmekben a pizza szakácsok. Forró olajba süsd arany barnára mindkét oldalát.

Unknown-5
Ez a kedvencem, szinte folyik a nyálam a kép láttán 😛

Pizza

Vékony vagy vastag tésztával szereted a pizzát? Ezzel a tésztával mindkét verzió kivitelezhető. Miután megkelt a tészta válaszd le kb a felét, ha nagy a tepsid és kezd el a kezeddel széthúzgálva nyújtani. Te szabod meg a tészta vastagságát, számolj azzal, hogy még a duplájára fel fog jönni. Ha hajszálvékony tésztával ennéd, akkor a kezeddel még nyomkodd le a tésztát és garantáltan ropogós alapot kapsz.

Unknown-4

Unknown-3

Férfi Torta

A darált húst süsd meg alaposan egy serpenyőben, sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezd. Ezután adj hozzá sűrített paradicsomot. Addig forrald, míg elég sűrű lesz a massza. Egy tepsit vajazz és lisztezz ki egy kicsit és terítsd el benne a vékonyra széthúzott tésztát. Ebbe öntsd bele a bolognai alapot. Reszelj rá sajtot, majd még egy réteg tésztával fedd le. Szúrkáld meg alaposan a tészta tetejét és reszelj még egy réteg sajtot a tetejére. Süsd a sütőben közepes lángon, 20-30 percig, míg szép aranybarna nem lesz a tészta és a sajt. Kihűlve könnyen szeletelhetővé válik a piténk. Ha vendégeket vársz akár kis jénaikban is elkészítheted minden vendégre egyet szabva. 🙂

Unknown

Unknown-10
Azért ez egy emberes szelet, valljuk be 🙂

 

 

Hotdog

Nincs otthon hotdog kifli, semmi baj. Ezzel a tésztával bevonhatod a virsliket és már sütheted is forró olajba.  Arra figyelj, hogy a virslit és a tésztát is szúrkáld meg, hogy nehogy felcsapjon az olaj, vagy megrepedjen a tészta. Halloweenkor pedig ha csak csíkokkal tekered körbe a virslit, akkor cuki múmiákat kapsz, így akár vendégváró finomságnak sem utolsó.

Unknown-1

Unknown-2

A kelt tésztát bátran le is fagyaszthatjátok és alkalomadtán elővehetitek egy-egy finomság elkészítéséhez.

 

Darálthúsos batyu

Tészta már ismerős módon készül, viszont itt kinyújtjuk fél centis vastagságra és 10X10-es négyzeteket vágunk. A közepükbe az előzőekben elkészített darálthúst teszünk, egy kiskanálnyit és egy kevés sült backon kockát is adunk hozzá. Azután a négy sarkát felhajtjuk és gyönyörű kis batyukat kapunk, amiket kivajazott tepsibe nagyobb távolságra helyezünk egymástól. Arany barnára sütjük közepes lángon 15-20 perc alatt.

Unknown-6

 

Kenyérlángos

A pizzához hasonlóan készül, a feltétben tér el.  Tejföllel megkenjük a széthúzgált tésztát és sült backon kockákat, valamint lilahagymát szórunk rá. Az egészre jó vastag réteg sajtot reszelünk és szépen megsütjük kb. 20-30 perc alatt.

 

Unknown-8

Vélemény, hozzászólás?