Egyszerű, de nagyszerű csokis-vaníliás kuglóf

Erre a receptre teljesen véletlenül akadtam  a nagyi szakácskönyvében, eddig azt hittem róla, hogy csak könyvjelzőként funkcionál, de így lassan 10 év után rá kellett jöjjek, hogy bizony a másik oldala egy receptet rejt. De nem is akármilyen kuglóf!

A tésztája kicsit hasonlít a méteres kalács állagához, így aki azt kóstolta már el lesz ragadtatva ettől is!

Nálunk a család nagyjából 10 perc alatt benyomta, és közölték, hogy nem probléma, hogy indulok vissza szegedre keverjem be a következő tésztát, majd ők szépen vigyáznak rá, amíg sül 🙂

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Apukám így jellemezte a családnak: – ” Bizony úr Isten ez nagyon finom!” –

Szóval szerintem érdemes kipróbálni!

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Hozzávalók:

250g rama margarin
250g liszt
250g cukor
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
4 tojás
50g kakaópor
1ek rum aroma
0,5 dl tej

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Elkészítés:

A hozzávalók közül a vajat egy nagy tálba tesszük, és 1 percre a mikróba tesszük. Ezután belekeverjük a cukrot, majd a 4 egész tojást is hozzá adjuk a vaníliás cukor kíséretében. Amikor a tészta már kész, hozzá adjuk a rumaromát és ezt is elkeverjük benne.

IMG_3290
Így néz ki sütés előtt 🙂

A kuglóf formát egy kiskanálnyi vajjal kikenünk, és kilisztezzük. Ebbe kanalazzuk bele a tészta felét, majd a maradékhoz hozzáadjuk a kakaót és a tejet. Szintén kikeverjük, és a tészta tetejére kanalazzuk a kakaós masszát.

180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy rendesen átsült-e. Én középre tettem a rácsony, így egyenletesen sült az alja és a teteje is.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

 


Új verziót is készítettem belőle most csokis-mogyorós változatban:


 

IMG_1950 (1)
Egészmogyorós milkát olvasztottam fel rá, amiből előtte kitördeltem a mogyorókat, és a tetejét díszítettem vele 🙂
IMG_1951 (1)
150g tejcsokoládét egy teáskanál étolajjal 50másodpercre a mikróba tettem, és már kenhettem is vele a tetejét!
IMG_1954 (1)
Sajnos arról nem készült fotó, de a közepe is nagyon szép lett, szinte a Yin-Yang jele rajzológott ki a csokoládé kalap alatt!

 


Legutóbb pedig meggyel turbóztam fel az alapreceptet:


IMG_3238

 

IMG_3239

Vélemény, hozzászólás?