Hozzávalók:
20 szem sárgabarack
5 ek porcukor
1 kg Goldenburg főzni való burgonya (tisztítva)
30 dkg liszt (+ a szóráshoz)
1 db tojás sárgája
10 dkg zsír
20 dkg dió
10 dkg cukor
Elkészítés:
A barackokat félbevágjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy kiskanál
cukrot a mag helyére. A krumplit kockára vágjuk, puhára főzzük sós vízben, majd jól lecsepegtetjük,
gyúródeszkára borítjuk és még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen
kihűlni. Ezután megszórjuk liszttel és hozzáadjuk a tojássárgáját és a zsírt.
Összegyúrjuk, és ha kell még liszt, szórunk hozzá egy keveset (csak annyit, hogy
a tészta összeálljon). Egy deszkát belisztezünk, a tésztát kettéválasztjuk. Először csak a felét nyújtjuk
ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban felteszünk vizet
forrni. A kinyújtott tésztát kockákra vágjuk, rátesszük a barackot és gombóccá formáljuk.
A forró vízbe rakjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig
főzzük, hogy a barack megfőjön benne.
A zsemlemorzsát a zsíron világosbarnára pirítjuk, majd összekeverjük az összetört dióval
a cukorral, végül a morzsába forgatjuk a megfőtt gombócokat.
A bejegyzést a GOLDENBURG támogatta.