Saját magam is szeretem meglepni és ez a lángos brutálisan jó lett!!! Egyes előre elkészített lisztkeverékekkel már megjártam, így kipróbáltam a nagyi verzióját, amiben a liszt felét kicseréltem teljes kiőrlésű rozslisztre és ez a megoldás szuperül működött a sütés, kelesztés során!


Hozzávalók:
250g tk rozsliszt
250g búzaliszt
25g élesztő
1tk cukor
4dl víz
60ml olívaolaj
1ek só


Elkészítés:
A liszteket szitáld a dagasztógép üstjébe, majd keverd hozzá a sót, és az olívaolajat. A langyos vízben olvaszd fel a porcukrot, majd add hozzá az élesztőt, és hagyd állni 5 percig.
A langyos vízben feloldódott élesztőt öntsd az üstbe, majd 5-6perc alatt készíts belőle egy hígabb tésztát, melyet 50 perc alatt a duplájára kelesztesz.

Ha túl lágy, akkor itt liszttel tudsz javítani az állagán, amikor átgyúrod.

Nekem kb. még 50g lisztet felvett egyébként, hogy ne ragadós tészta legyen a végeredmény.
6db egyenlő részre vágod, majd nagyjából a serpenyő méretűre
lapítgatod a kezeddel, lisztezett felületen. A legjobb ezt olajos kézzel tenni, de én nem akartam az egész konyhát utána zsíroldózni 😀
Önts egy magasabb serpenyőbe egy liter olajat, és kezdd el hevíteni.

Amikor felforrósodik, tedd bele a szétlapított tésztát. Az olaj hőmérsékletét úgy tudod ellenőrizni, hogy egy kis darab tésztát lecsípsz és beledobod.
Ha felhabzik az olaj, jó a hőmérséklete. 🙂 A serpenyőből kiszedve közvetlenül a  papírtörlőre szedtem, így az összes felesleges olajat le tudtam a lángosokról itatni.

Fokhagymás tejföllel, illetve reszelt sajttal tálalhatod is!

Hasonló bejegyzések