Sütés nélküli finomság

Nemrégiben a Detki Keksz halmajugrai gyártelepén jártam, ahol rengeteg hasznos infóval gazdagodtam, ezek közül szeretném nektek bemutatni azt, ami talán a leginkább közel áll a magyar emberekhez, a Háztartási kekszet.

Tudtátok például, hogy a cég 1983 óta gyártja nekünk a finomabbnál finomabb kekszeket? Már a rendszerváltás előtt is létezett a gyár, amit a privatizáció után is sikerült magyar kézben tartani. Pavlova Olga 28 éve vezeti a céget, és készül a stafétabot átadására a következő generációnak.

A kekszgyár a késztermék közel 95%-át országon belül értékesíti, amelyre méltán büszkék is.

A háztartási kekszet hozzájuk kötődik a darált keksz készítése is, amit azonban sajnos nem tudtak elég gyorsan levédetni, így mára már más gyártó is lemásolta a terméket. Azonban valljuk be, sokunk életét könnyítette meg a cég ezzel a csodával, mert karácsonykor, vagy nagyobb családi események alkalmával rengeteg időt és energiát spórol nekünk a Detki azzal, hogy nem nekünk kell előkészíteni a kókuszgolyó/keksztekercs alapot.

 

A háztartási keksz igazi magyar „találmány”: sehol máshol nem készítik. Igazi „hungarikum”, még ha ezt a „hivatalos titulust” nem is nyerte (még J) el, máshol ezt a terméket nem készítik, nem fogyasztják. Tipikus magyar termék, a Detki exportál is, főleg a külföldön élő magyaroknak is (pl. Kanadába), hogy ott is el tudják készíteni a hagyományos „magyar” finomságokat ebből a termékből.

 

Végzetül pedig jönnön egy sütés nélküli finomság a kánikulára tekintettel! Mi sem egyszerűbb!

Egy kis daráltkeksz, és a kedvenc pudingunk kell hozzá, illetve a legfontosabb: TÜRELEM 🙂


Hozzávalók:
23-cm-es formához:

Tészta:
250g Detki darált háztartási keksz
50g poreritrit
80g kókuszolaj
3ek zsírszegény kakaópor
1dl növényi ital
Krém:
1cs. étcsokoládés pudingpor
450ml mandula ital
4ek eritrit
Díszítés:
Friss gyümölcsök, karamell szósz


Elkészéts:

A darált kekszet, a porcukorral, és a kakóval elkeverjük, majd hozzákeverjük az olvasztott kókuszolajat, és a növényi italt, majd gyúrható masszát készítünk belőle. A formát teljesen kibéleljük vele, majd hűtőbe tesszük. A pudingot a zacskón szereplő módon megfőzzük, és még langyos állapotban a kekszes alappal kibélelt formába öntjük, majd, ha kihűlt díszítjük.

Hasonló bejegyzések