Gesztenyés – Riservás Bejgli

Az Unicum riserva régóta az egyik kedvenc összetevőm, ha valami különlegeset szeretnék alkotni a konyhában. Persze karácsonykor törekszem a minél egyedibb receptekre, így a legutóbbi mák töltelékes sikere után kérdés nem volt, hogy a bejgli töltelékbe fog kerülni a finomság.

 

Gyakorlatilag én a gesztenyés süteményekért rajongom a legjobban, és karácsonykor is elárasztom a családot a gyümölccsel töltött finomságokkal.

A tészta recept ugyanaz, de azért bemásolom nektek, a tölteléket viszont nemrég találtam ki fejben.


Hozzávalók:
Töltelék:

500g cukrozatlan gesztenyepüré
100g porcukor
100g vaj
100ml Unicum Riserva

Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1tk sütőpor
1 egésztojás
1 tojássárgája
0,5 dl Unicum
0,5dl tej
1csipetnyi só


Elkészítés:

A töltelékhez a pürét előző este kivesszük a fagyasztóból, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten kiengedjen. Egy tálban a vajat összetörjük a porcukorral, illetve hozzáadjuk az egy deciliter Unicum riservát és elkeverjük benne a gesztenyemasszát.

A tésztához vajat olvasszuk fel, és adjuk hozzá a cukrot. Ezt keverjük el, és adjuk hozzá a lisztet, sót, majd az egész tojást, és a sárgáját is. Erre jöhet a sütőpor, majd a fél deciliter tej és az Unicum szilva.

Kézzel kezdjük el összedolgozni, és ha mire eldolgozzuk, még úgy érezzük, hogy a kezünkre ragad, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá.

Így nyújtható tésztát kapunk. A tepsihez igazítva vágjunk sütőpapírt, és javaslom, hogy ezen nyújtsuk is ki a lapot, lisztezett felületen. Persze ha többet sütünk, akkor is ezt a megoldást alkalmazzuk, csak akkor, majd ha feltekertük, át kell gurítani a tepsiben levő sütőpapírra, de ezt a szabályt tartsátok be különben nagyon nehezen fogjátok tudni a tésztát a tepsibe emelni.

Szóval ha megvan a sütőpapír, akkor a tésztát nyújtsuk ki rajta olyan szélesre amekkora a tepsi, és 3-4mm vastagságúra. Kenjük meg a töltelékkel, de ne spóroljunk vele!

Ha rajta van a töltelék akkor a két rövidebb oldalát hajtsuk fel, és a hosszabb oldalánál kezdve tekerjük fel, aprólékos munkával.

Amennyiben a márványos hatást szeretnétek elérni, akkor időigényesebb a folyamat. Ugyanis a tojást szét kell választani, és először a sárgájával kell megkenni, majd 20 percet pihentetni szobahőmérsékleten, utána a fehérjével is meg kell kenni, és már mehet is a 170 fokra előmelegített sürőbe 25-30 percre.

Hasonló bejegyzések