Az utóbbi időben eléggé rápörögtem a gombóc témára, főleg mióta rájöttem miképpen tudom egészséges keretek között elkészíteni, mégis eszméletelnül finoman!
A ma elkészült verzió viszont egyszerűen zseniális, nem tudtam még eldönteni, hogy a töltelék vagy a szósz ízlik jobban 🙂
Hozzávalók:
450g zsírszegény túró
2 tojás
120g szénhidrátcsökkentett péksüteményliszt
100g eritrit
1tk vanília aroma
Zabpelyhes Bunda:
100g kis szemű zabpehely
1ek kókuszolaj
Mákos Bunda:
100g apró szemű mák
100g eritrit
Töltelék/Öntet:
300g ringlószilva
3dl Unicum Szilva
Elkészítés:
A túrót egy villával megtörjük, hozzákeverjük az eritritet, vanília atomát, és a két tojást, majd a liszttel gyúrható tésztát készítünk belőle.
A ringló szilvákat megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk. Majd egy lábasba tesszük, és puhára főzzük az Unicum Szilva, illetve egy decilter víz hozzáadásával.
Egy lábasban vizet teszünk fel, és forrásig melegítjük. A tésztából a kezünkbe veszünk 1-1 diónyi adagot, és a közepébe belenyomunk egy-egy felezett gyümölcsöt, majd újra golyót formálunk belőle, és a lobogó vízbe tesszük. A golyók maguktól meg fognak fordulni, innen számítva még 4-5 percig főzzük, majd szűrjük le őket.
Hagyjuk hűlni egy tányéron őket.
Közben egy serpenyőben 1ek eritritet elkeverünk a zabpehellyel, és 1ek kókusz olajon megpirítjuk.
A maradék gyümölcsöt egy kis lábasba tesszük, és forraljuk, amíg egy villával szét nem tudjuk nyomkodni az egészet, vagy ha nem akarunk vele sokáig szórakozni akkor egyszerűen botmixerrel pürésítjük. A pürésítés előtt még ízlés szerint hozzá adhatunk néhány friss bazsalikom levelet!
A kész gombócokat a lepirított zabpehelybe beforgatjuk, majd tálalhatjuk is az Unicum Szilvás gyümölcsszósszal nyakon öntve.