Unicum Szilvás – Birsalma Csatni

Ezt a nevet, hogy csatni először kb 8 éve hallottam, amikor egy internetes játékben lehetett főzni, az ott termelt alapanyagokból 🙂

Azóta sem készítettem el, pedig már akkor felkeltette az érdeklődésem, mert megtetszett ez a szó. Azonban most rávettem magam, hogy készüljön egy adag csatni a konyhámban! Bár korábban szántam volna rá magam, mert nagyon jó lett a végeredmény, és nem is tartott egy napig elkészíteni. Sülthús mellé nagyon jól illik, de akár karácsonyi ajándék is lehet, egy szebb üvegben, mert nem mindennapi finomság!

 


Hozzávalók:

50dkg birsalma
25dkg fehér paprika
10dkg hagyma
3dl Unicum Szilva
1 tk só
1tk bors
3db chili paprika
4db szegfűszeg
3ek cukor
1ek fahéj
1dl olíva olaj
1 dl citromlé


Elkészítés: 

A fehér paprikát megtisztítjuk, kivágjuk az ereket belőle, és eltávolítjuk a magokat is, majd felkockázzuk. A vöröshagymát pedig nagyon vékony csíkokra vágjuk, és az olíva olajon elkezdjük megpárolni őket.

A birsalmát megtisztítjuk, és kivágjuk a magházát, majd szintén felkockázzuk. 1 liter vízbe belefacsarjuk a citrom levét, vagy öntünk bele fél deciliter citromlevet, és ebben pihentetjük picit az almát. Amikor a zöldségek megpárolódtak az olajban, hozzáadjuk az almát, és annyi Unicum Szilvát öntünk mág rá, ami teljesen ellepi.

Az így kapott csatni alapot fél óráig közepes lángon főzzük, majd hozzá adjuk a fűszereket, és még fél órát főzzük, alacsony lángon. A birsalma mostanra biztosan megpuhul, így ha elzárjuk alatta a gázt, akkor már mehet is az előre kikészített sterilizást üvegekbe, hagyjuk őket kihűlni az üvegekben, nem kell dunsztolni, és már mehetnek is a kamra polcra, ha győzzük kivárni az alkalmat, mire felbonthatjuk egyik üveggel.

Hasonló bejegyzések