Mezze Bistro Szeged

Arab ízvilágra vágynál? Már ez is elérhető autentikus formában Szegeden, mégpedig a Petőfi Sándor Sugárút 7, alatt a Mezze Bistro kínálatában. A séf Basem, valóban keleti kulturájú gyökerekkel rendelkezik, és ezidáig Budapesten dolgozott egy neves étteremben. Azonban úgy gondolta megvalósítja gyermekkori álmát és megnyitja saját bisztróját, amelyben családi recepteket készít el nekünk, a legnagyobb szeretettel tálalva.

 

Az ételek frissességét pedig mi sem garantálhatja jobban, mint az, hogy Basem a nagy séfek példájából tanulva, mindig úgy alakítja a napi menüt, hogy reggel a piacon kezd és amit a legfrissebbnek, legzamataosabbnak, legszebbnek lát aznap reggel, azt veszi meg és abból készül a napi ajanlat. Éppen ezért nem tudhatjuk mi kerül aznap a menü táblára! Érdemes a facebook oldalukat követni, és onnan frissen informálódni 🙂

Szegeden kuriózum az is az étteremben, hogy maga a séf is kinn áll a pultban, és felvilágosítást ad az ételekről, hogy az aznapi menüben mit is kóstolhatunk meg.

A hely néhány aprósággal is emlékeztet bennünket, hogy ne a tipikus magyar ízekre várjunk, és a gyros sem az lesz amit máshol megszoktunk!

Marókkói szőnyeg a falon 🙂
Lámpás alakú a világítótest
Valljuk be, nem mindennapi a kávés szett sem!

Na de lássuk én ma mit kóstoltam náluk!

Az előételek azok, amiket hiányoltam egy ideje a szegedi felhozatalból, ami nem más mint hummus, padlizsánkrém és az arab saláta, ami egy petrezselymes-paradicsomos-hagymás saláta, bár a konkrét összetevőkre nem jöttem rá. Kellemes meglepetés volt, mert nagy mennyiségben nem is szeretem a petrezselymet, viszont itt elég sokat ettem belőle!

A hummusz nekem nekem kicsit sótlan volt, de biztosan én csinálom túl sósra 🙂 A házi lepénnyel amit akkor sütöttek nekünk elég jó párosítást alkotott! A padlizsánkrém hozta a tőle elvárt hatást, szerencsére a többiek akikkel kóstolni voltam nem szeretik, így majdnem mindet megehettem. Extraszűz olíva olajjal nyakonöntve, ízléses keleties hangulatú tánylrokban érkezett. Így a találásért is nagy plusz jár, mivel erre is különösen odafigyelnek!

A mai menü ajánlatból két finomságot is kóstoltam az egyik a magyar konyhában teljesen simeretlen, Mlohije nevű fogást, ami egy spenótra hasonlító növényből készült mártásban levő szaftos hús gyakorlatilag, aminek nincs spenót íze.

Köret hozzá tésztás rizs volt, ami szintén keleti kultúrában elterjedt köret, mert nálunk nem vegyül a cérnametélt a basmati rizzsel általában. Bár megkóstolva a fogást, nem is értem miért nem esszük így 🙂

A csirkére citromot csepegtetve valóban olyan ízkombinációval találkozhatunk, ami egyedi, és teljesen szokatlan a magyar közönségnek, viszont a hús olyan szaftos volt, hogy jó lenne tudni a titkát milyen módszerrel készült a séf konyhájában! 🙂

 

A második már echte arab ízvilágú étel mi más lehetett volna mint bárány, mégpedig a Kafta. Ez a fantázianév nem mást takar, mint burgonya ágyon készre sütött fűszeres bárányhúst, tahini (szezámpaszta) szósszal megkenve, paradicsommal összesütve. Igazából amikor beléptem a bisztróba, már akkor kiszúrtam, mert a magyar konyhában is a rakott ételek a kedvenceim közé tartoznak, és valljuk be mi sajnálnánk a bárányhúst ebben a formában, amikor pörkölt is lehet belőle, nem?

Viszont Basem itt valóban maradandó élményt okozott, mert ahogy a bejezyést írom még mindig érzem a számban azt a fenomenális ízkombinációt, amit a tahini alkotott s ült paradicsommal, majd találkozott a fűszeres báránnyal, végül pedig egy karika burgonyával a számban. Ezt mindenkinek ki kell próbálni, mert különleges gasztro élményt garantál!

Az étlapon persze megtalálhatóak azon ételek is, ami mindenképp kell, hogy egy bisztro bisztrónak nevezhesse magát, ezek közülpedig tagadhatatlanul legkelendőbb a gyros. Basem itt sem szerette volna az gyökreit hátra hagyni, így habár csirkéből készül a fogás a fűszerezésében ott a római kömény, és a piros paprika. Valamint számos különleges fűszer, amit fel sem ismertem hirtelen.

Az adagokra nem lehet panasz, mindenki maradéktalanul jól lakott, sőt, még maradt is szinte mindenki tányérján pár falat útravalónak!

 

Illetve mivel posztoltunk róla, hogy náluk voltunk, így az aktuális promóciójuk keretében ajándék desszertet is kaptunk ezért.
Ez pedig nagyon kedves gesztus, hiszen úgyis mindenki fotózza az ételét, így pedig nyerhtünk magunknak egy ajándék sült tejberizst péládul a kínálatból.

 


Köszönöm szépen a Mezze Bistronak a meghívást!


 

Hasonló bejegyzések