Egy álom megszületése. A konyha amelyre mindig is vágytam!

A mai napon datálom egy évesnek a konyhát, mert ezen a csodás, akkor napsütéses tavaszi napon szereltük le a régit a helyéről, és kezdődött meg a kálvária az asztalosokkal, amiről olvashattatok már a blogon. 

Így most nem is ezzel untatnálak benneteket, hanem inkább a tapasztalataimról írnék, illetve, hogy min változtatnék utólag, ha változtatnék.

A blog miatt nálam extra nagy igénybevétel alatt van ez a helyiség a lakásban, szóval a tervezéssel hónapokat töltöttem el, ez nem titok. Sok-sok munkaórám van benne, attól függetlenül is, hogy nem magam készítettem minden elemét.

Amikor leülsz megtervezni a konyhádat a legfontosabb, hogy tudd a saját igényeidet, hiszen egy konyha milliós tétel, szóval ha már ennyi pénzt, energiát rááldoz az ember legyen jól megcsinálva.

Első körben a konyia gépeket emelném ki, amiket válaszottam a konyhába.

A gépek nagy része Elektrolux masina, amikkel messzemenően meg vagyok elégedve. Persze nekem óriási a váltás, hiszen előtte egy sima gázsütőm volt, aminek a sütő része égetett, így használhatatlan volt. A kiválaszott gépeket ide linkelem, mert sokan érdeklődnek, hogy mit használok, hiszen ha nekem bejött, nekik is jó lesz 🙂

Szóval a termékek: ( Főzőlap, Sütő, PáraelszívóMikró, Mosogatógép )

A főzőlapról annyit, hogy direkt nem az indukciós modellt választottam, hogy tudjam rajta használni az összes konyhai eszközt, amit edig használtam.

A sütő brutálisan szépen süt, annyi negatívumot jegyeznék meg nála, hogy a hőfokokat nem pontosan mutatja, és nem is mutatja a kijelzőn sem, így nekem kell tippelni, hogy 150-200 között hol a 180 🙂 De ez a kis hiányosság eltörpül a sok pozitívum mellett.

A mikró jól funkcionál, bár már bánom, hogy a legdrágább modellt válaszottuk, mert gyakorlatilag egyetlen plusz funkciót sem használok, amiért kifizettem a felárat 🙂 Viszont az inox kollekcióban ez volt, így muszáj volt ezt megvenni 🙂

A mosogatógép szuper, de a műanyag edényeket ez sem szárítja meg 100%-os hatékonysággal. Viszont a 14 terítékes kivitel miatt szinte bármit bele tudok tenni a vágódeszkákon kívül 🙂A hűtőszekrény, amit külön ki szerettem volna emelni, amely egy igazi monstrum. De imádom!

Ha újra választanom kellene, akkor is ezt a modellt venném! Egy év alatt egyszer sem penészedett meg benne egy zöldség sem, nincsenek benne kellemetlen szagok, ha több készétel van benne egyszerre, nem veszik át egymás illatát az ételek, és óriási a fagyasztó része!

Nem mellesleg pedig nincs az az ember, aki ha meglátja ne dicsérné meg, hiszen ritkán látni még az országban 4 ajtós kivitelt 🙂Az egyetlen zavaró negatívum a konyhában a mosogatótálca amit biztosan lecserélnék, ha lenne rá mód! Annyira felesleges ez a modell ide, hogy elmondani nem tudom! Akinek van mosogatógépe nem fog mosogatni 🙂 Én nagyon sok edényt, tányért használok és direkt figyelek, hogy mosogatógépben mosható legyen mind. Egy medence bőven elég lenne, hogy vizet tudjak engedni ha arra van éppen szükség. De a csepegtetőtálca csak az értékes helyet veszi el a munkapultról. Persze ezt is megoldottam időközben, mert beszereztem egy akkora vágódeszkát, ami pont lefedi ezt a részt, így nem haszontalan, csak mégis egyszerűbb lenne, ha nem ilyen plusz megoldásokat kellene használni.

A csaptelepet viszont imádom! A zöldségmosó fej hihetetlen praktikus, amikor épp takarítom a tálcát is ezzel szoktam öblíteni az egészet. Takarítani is egyszerű, mivel króm, így csak áttörlöm egy nedves szivaccsal, és már tiszta, cseppmentes is! Pedig ettől féltem az elején!Ahogy a képen is láthatátok az IKEA konyhai kiegészítő termékeit is előszeretettel építettem be a konyhába, és azóta is imádom őket! A grundtal sorozatot választottam a sok rendelkezésre álló közül, és nem bántam meg! Bármikor tudok még kis kampókat venni, ha esetleg kevésnek bizonyulna, és az inox cuccokhoz remekül passzolnak is!

A kis polc, amin a mosogatáshoz használt cuccokat tárolom praktikus, pont jó magasságban van, és mosogatógépben mosható 🙂 Ilyenkor olyan mintha újonnan szereltem volna fel őket!

A kedvenc sarkom mégis ez lett nyilván a konyhában:Itt a sarokelem nem pusztán designként funkcionál, hanem egy otromba tartó oszlopot takar, ami a társasházat tartja tulajdonképpen 🙂 Másképp nem tudtuk volna eltakarni, de szerintem elég jól sikerült, és senki sem gondolná, hogy a lebegő polcok mellett és a sarokemel takarásában egy vasbeton/acélrostokkal erősített kifejezetten ízléstelen robosztus oszlop van.

A főzőlap mögé mindenkinek ajánlok egy ilyen hőálló üveglapot, ami nekem is van fenn, mert ha az nem lenne ott, minden főzés után takaríthatnám a hófehér metró csempét, ami nem lenne éppen jó mulatság. A fugákat pedig nem is nagyon lehet ugyebár takarítani.Az itteni fali elem is a grundtal sorozat része, illetve a késtartó és a kis vágódeszka is IKEA termék, ahol mindkettő olcsón beszerezhető! Csak összehasonlításképp, a kés tartó állvány az IKEA kínálatában 3.990 Ft, míg ugyanennek a gagyibb verziója a Mömaxban 6990!

Ezen a függő polcon minden azonnal kézre esik, mégsem foglalja a helyet a konyhapulton 🙂

A konyha másik fele is tartogat meglepetéseket, mégpedig nem mást mint a kamra szekrényt.

Ez a megoldás az asztalost szívroham közeli állapotba hozta, amikor felvázoltam neki, hogy gyakorlatilag én szeretnék egy szekrényt, a szekrényen belül 🙂

Mivel a lakás adottságai nem tették lehetővé a kamra kialakítását, így nekem kellett ezt osvosolni.
Amint látjátok ezt sikeresen abszolváltam is, mivel ez a szekrény a legjobb dolog, ami a konyhával történhetett 🙂

Gyakorlatilag minden elfér benne, plusz még én is 🙂

Igen, jól olvastad, ebbe a szekrénybe be lehet állni, és onnan nézelődni mit hol is találok meg éppen. A polcelosztás pont olyan, hogy alul elfér 12 karton ásványvíz, illetve egy karton tej, ahogy haladunk felfelé úgy pedig a tészták, konzervek, lisztek, és a felső polcokon minden, ami nincs napi használatban, de kell hogya legyen egy háztartásban! 

A hűtő feletti rész általában kihasználatlan egy konyhában, de én ide tetettem a “bortartó” részt, illetve a vágódeszkák, tálcák és tortatálak sorakoznak a tároló részben!

Ahogy az elején kezdtem, leginkább a saját igényeinket kell figyelembe venni amikor tervezünk, ebben a szellemben született meg a felső felfelé nyíló elemsor, ami eredetileg nem volt tervben, de a konyhai gépek, boros/pezsgős/vendégváró pohárkészletek tökéletesen elférnek benne, ezzel sem foglalva a helyet a lenti, mindennapi használatban levő dolgoktől.Illetve ezen az oldalon kapott még helyet a kávézós rész, ahová beszereztem egy hiperszuper kávégépet, ami azóta is rendületlenül gyártja nekem a különböző kávékülönlegességeket! Ez a gép a DeLonghi kínálatában elérhető, és nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!

Egyszerűen kezelhető, és személyre szabható!Az asztal is lapátra került, mert rá kellett jönnöm, hogy a kerek asztal nagyon jól hangzik, és design szempontból sem mutatott rosszul, ám a helykihasználás kérdésében már más a véleményem róla. 🙂

Úgyhogy nemrég lecseréltem, szintn az IKEA kínálatából beszerzett Vangsta nevezetű 6 személyes, illetve 8 személyesre bővíthető kiadása. Így már lett helyem pakolni, mert a konyhapultot ugyebár elfoglalja az indokolatlnul nagy mosogatótálca.Sok megpróbáltatás ért a konyhai elkészülése közben, de összességében elégedett vagyok vele, az apró hiányosságokat, mint például a konnektorok “kifelejtése” a kivitelező részéről, időközben pótoltam, így lassan de biztosan tökéletesítgetem az álomkonyhám!

 

Hasonló bejegyzések