Mi vagyunk a Millió – Európai polgári kezdeményezés

Az alábbiakban a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) által meghirdetett Magyarországot is érintő programra szeretném felhívni a figyelmeteket, amit a külföldön élő, akár Romániában, vagy Szlovákiában sajnos “kisebbségként” élő magyarság érdekében olvassatok el, és aláírásotokkal támogassátok a kezdeményezést, amennyiben szeretnétek, hogy saját nyelvükön tanulhassanak az ottani iskolákban.
 
Sokszor az Európai Uniót rossz fényben tüntetik fel, de nemzetközi szinten igenis sok eredényes dolgot köszönhetünk neki. Gondoljunk csak a legegyszerűbbekre, mint a Schengeni övezet, ami lehetővé teszi, hogy az Unió országain belül külön határellenőrzés nélkül utazhassunk.
A nyári nyaralásokat megkönnyíti ez például, és ez csak a legegyszerűbb példa volt.
 
Ha a www.jogaink.hu oldalt megnézitek feltűnhet, hogy Magyarország, és Spanyolország kiemelkedően nagy számban írta alá a kezdeményezést. Nem akarok a magyar belpolitikára hivatkozni, így inkább a Katalán konfliktust említeném meg kiváltó okként.
 
De ne én untassalak benneteket, az alábbi linken talájátok az online kitöltés lehetőségét, illetve, ahogy a weboldalon feltüntették, 2018.01.31-től minden postán van lehetőség személyesen is aláírni a formanyomtatványt.
 
Szóval a kampány, mielőtt beleélném magam:

Minority Safepack – MI VAGYUNK A MILLIÓ!


A kezdeményezés lényege, hogy európai uniós állampolgárként jogod és lehetőséged van közvetlenül beleszólni az Unió működésébe. Ezt hívják Európai Polgári Kezdeményezésnek, ennek lényege, hogy egy adott ügyben uniós aláírásba foghat a kezdeményező. Az aláírás sikerességének feltétele, hogy a 28 tagállamban legalább 7 országból össze kell gyűlnie 1 millió aláírásnak és akkor az Európai Bizottság érdemben foglalkozik a kérdéssel.
Ilyen kezdeményezés a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés is, amelynek célja, hogy az Európában élő mintegy 50 millió, valamely nemzeti vagy kulturális kisebbséghez tartozó polgár jogait és kultúrájának és nyelvének ápolását az Európai Unió megvédje. Mindenhez az Unió biztosítson minden anyagi és jogi támogatást a kisebbségek számára.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=_yn9ThWGcEA

Minden aláírást és megosztást előre is köszönünk!

 

További videók, amik érdekesek lehetnek a számotokra:

 

 

Hasonló bejegyzések