Anyukám Házi Krémese

by on

Ódákat tudnék zengeni erről a finomságról. Amikor eszembe jut ez a sütemény, a gyermekkorom elevenedik fel, amikor emiatt vártam leginkább a karácsonyt.

Az elkészítése, ahogyan az a többlapos süteményeké általában nem a legegyszerűbb, de minden percet megér!



A sikerre garanciát vállalok 


Hozzávalók:

Lapok:

30dkg liszt
1 tojássárgája
7dkg zsír(szigorúan zsír!)
1cs szalakáli
5ek tej

Krém:

5dl tej
4ek liszt
5 tojás sárgája
20dlg cukor
1tk vanília aroma
6 tojásfehérje


Elkészítés:

A munkát a krém elkészítésével kezdjük. Ehhez a tejet a tojásokkal kikeverjük egy lábasban egy kézi habverővel, és hozzákeverjük a cukrot, illetve a vanília aromát is. A tűzhelyen elkezdjük melegíteni, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesen keverjük benne. A krémet addig főzzük, amíg be nem sűrűsüdik, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A lap hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és 3 egyenlő részte osztjuk őket. ( Én 4 felé  osztottam, mert kisebb tepsit használtam)



3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 180 fokos sütőben sütőlapon, vagy a gáztepsi hátoldalánmegsütjük. Amikor elkészül nem szabad, hogy elkezdjen barnulni, mert akkor már megég. Elég ha már kemény, és le tudjuk venni a tepsi hátuljáról. A későbbi bepuhulási folyamatot meggyorsíthatjuk, ha a sütés előtt egy villával megszurkáljuk őket.

A kemény lapokat kihűtjük, és felre tesszük.



Ha a krém kihűlt, akkor a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és habverővel kanalanként homogén masszát készítünk belőle. Igen, a nyers tojásfehérje kerül bele. Ezért érdemes a hidegebb téli napokon elkészíteni, nehogy idő előtt megromoljon.

A krémmel kenjük meg a lapokat, és a tetejét szórjuk meg porcukorral, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Nálam az utolsó lapra is került a krémből, de ha nagyobb lapokat készítesz nem fog.


You may also like