Karamellás Álomtorta – Valentin napra

A valentin napról mindenkinek a piros szín jut eszébe, és az eper. Pont ezért szakítva a hagyományokkal én most már hozzávalókat használtam 🙂



Hozzávalók:

Piskóta:

2 Tojás
3ek cukor
2ek víz
3ek liszt

Krém:
800ml tej
2cs. karamellás pudingpor
1ek zselatin
150g cukor

Karamell:
100g cukor
40ml tejszín

Díszítés:
Válaszott tetszőleges csokoládé


 

Elkészítés:

A rutinosabbak már látják az összetevőlistából, hogy nem egy bonyolult, ám mégis remek sütemény fog ebből elkészülni. A piskóta egyszerű vizes piskóta, ami sokszor megment, amikor kevés tojás van itthon.

Először is a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját elkeverjük a cukorral, és a vízzel, majd hozzá keverjük a lisztet. Ez még itt elég sűrű állagú lesz.

Ezután a tojások fehérjéhez egy csipet sót teszünk, majd kőkemény habbá verjük a robotgéppel.
Mikor ez megvan akkor óvatosan a fakanállal, hogy a habot ne törjük össze, egy irányba kevergetve az imént elkézített masszához keverjük.

Majd a kivajazott-kilisztezett tortaformába öntjük, és 180 fokon addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Nagyjából 20-25 perc kell hozzá. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e mindenhol.



Most hűtsük ki teljesen!

A krémhez a pudingport keverjük el a cukorral egy lábasban, majd adjunk hozzá egy kevés tejet, és keverjük csomómentesre. Ezután öntsük fel a többi tejjel, és kezdjük el főzni. Amikor először felforr, majd magától is kezd sűrűsödni szórjuk a tetejére a zselatint, és keverjük el benne, majd vegyük le a gázról. A kihűlt tortalapra öntjük, és hagyjuk megdermedni. Én egy órát a konyhapulton hűtöttem, majd 3 órára a hűtőbe tettem.

Amikor teljesen megszilárdul pakolhatjuk a tetejére a csokoládét, és kezdjünk neki a karamell elkészítésének!

Ehhez a cukrot tegyük egy lehetőleg nemesacél lábasba, majs kezjük el magas hűfokon forralni. Ez eltart pár percig, de álljunk mellette, mert nem egyszerű mutatvány. Amikor a cukor kristályszerkezete teljesen felbomlik, és elolvad akkor húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a tejszínt, majd gyorsan keverjük homogénné az egészet. Itt ne ijedj meg elkezd sisteregni, és elég sok gőz távozik 🙂

Amikor elkeverted akkor jó esetben már mehet is a torta tetejére, azonban ha kicsit sűrűnek ítéleg meg akkor tedd vissza a gázra, majd apránként adj hozzá tejszínt, és főzd a kívánt állagúra.