Aszalt Szilvás-Diós Babka

Bevallom, életemben nem sütöttem még ilyen süteményt, főleg nem teljeskiőrlésű lisztből 🙂
Ezekkel a reform hozzávalókkal, még nem bánok éppen tökéletesen, de igyekszem a legjobb tudásom szerint használni őket.

Ez a finomság akár a karácsonyi asztal dísze is lehet, hiszen zsenális ízélményt nyúlt, és nem is a legegyszerűbb elkészíteni, így nálam sem fog hetente készülni, viszont ami biztos az az, hogy ha nekiállunk elkészíteni, nem fogjuk megbánni a végén!



Hozzávalók:

50dkg teljes kiőrlésű liszt
8dkg cukor(illetve ennek megfelelő édesítő)
2,5dkg friss élesztő
2,5dl langyos tej
csipet só
10dkg vaj
1tojás
20dkg darált dió
8dkg porcukor(díszítéshez)
1tk őrölt fahéj
20dkg szilva
2dl Unicum Szilva



Elkészítés:

A lisztet a dagasztó tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, sót,az olvasztott margarint és a tojás, majd az élesztőt is rámorzsoljuk.
A dagasztó lapáttal megdolgozzuk, és a duplájára kelesztjük egy óra alatt.
Amíg ez kel a szilvát daraboljuk fel, mintha hagyma lenne, és áztassuk az Unicum Szilvába.

Lisztezett deszkán 1cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, majd az olvasztott vajjal megkenjük. Erre szórjuk az durvára tört diót, és az Unicum szilvába áztatott szilvát. Én úgy csináltam, hogy az egyik fele a diós, a másik a szilvás lett.



Majd végül a hoszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy bejglit.

A közepénél vágjuk ketté, és mint egy kalácsot csabarjuk fel a két szálat.

A torta formából kivettem a középső merevítőt, és erre tekertem fel egyből a kalács tésztáját, hogy ne kelljen a beemeléssel még nagyobb veszélynek kitenni a süteményt.

Amikor ez megvan, vissza a tortaformába, és a tetejét kenjük meg tejjel, és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre.



Egy pohár tejjel nincs jobb félutáni nassolnivaló, de ahogy már említettem a karácsonyi asztalon is megállná a helyét.

Jobban végiggondolva a mikulást is ezzel a süteménnyel fogom várni idén 🙂