Lekvár főzés otthon? – Igen!

Nemrégiben egy óriási adag körtét kaptam a szüleimtől amikor itt jártak, amit már megmondom őszintén nem tudtam hova pakolni, süteményt sütöttem belőle, zabkásával ettem, turmixoltam, de nem akart elfogyni 😛

Ekkor jött az elhetározás, ezután már csak cukor kellett és néhány üres, de jól kifertőtlenített befőttesüveg, aztán máris nekiállhattam a saját otthoni főzésű lekvárjaimat elkészíteni!

Próbálkozhatunk ezesetben éredekes, kereskedelmi forgalomban nem kapható párosításokkal is!

Ilyen volt nálam például az Uniqum Szilvás Szilvalekvár, vagy a Fahéjas Rozészilvalekvár és ez a Balzsamecetes Körtelekvár. Persze a baracklekvár is nyerő, azt szinte kivétel nélkül mindenki szereti!

Ebben a receptben anyukám és a nagyi által szó szerint “kifőzött” recepttel, és módszerrel szeretnélek megismertetni benneteket. (Az első adagot videóhívással készítettük, ami elég vicces volt 🙂 )

Szerintük még a gyümölcsöket sem jól mosom meg, mert ők másképp csinálják otthon 😛
Arról ne is beszéljünk, hogy én modernizáltam a folyamatokat, és például nem kifőztem a leendő lekváros üvegeket, hanem amíg az első adag készült, addig szépen bedobtam a mosogatógépbe őket, hogy az elvégezze a munkát helyettem.

Végül azonban egész jó lett a végeredmény, ami persze nem kőbe vésett szabályokat tartalmaz.

A főzés közben azért átgondoltam biztos megéri-e bevásárolni, mosogatni, pakolászni, pucolgatni, kavargatni, és még cicomázni is őket. A végeredmény persze kárpótolt, de a fotókon látható Balzsamecetes Körtelekvár azért feladta a leckét.

A közeljövőben nem állok neki körtét pucolni az biztos! 🙂


Hozzávalók:
5kg körte
(Én az otthonról kapot Alexander fajtát főztem ki)
1kg cukor
5dl Balzsamecet


Elkészítés:

Először is fertőtlenítsük ki az üvegeket. Ezt megtehetjük úgy, hogy forró vízben elmossuk, majd szárazra töröljük őket, vagy marad a mosogatógépes verzió.

Ezután pucoljuk meg a választott gyümölcsöt. Nem kell feltételnül a legegészségesebb példányokat választani, erre a célre tökéletesek az értékcsökkent darabok is, pucoláskor majd kivágjuk a sérült részeket.

Ha ezzel megvagyunk akkor mossuk meg, majd daraboljuk apró darabokra, és tegyük egy nagy lábasba őket.
Borítsuk rá a cukrot, és öntsük nyakon a balzsamecettel. Ennek ebben a fázisban még nem lesz éppen kellemes illata, de amint elpárolog az ecet tartalma isteni illatok fognak a lakásban keringeni!

Erre körülbelül 10-15 percet kell várni. De mégéri!

Ha elpárolgott akkor még a sterilizálás végett mindenképp főzzük még egy órát legalább, és a végén turmixoljuk össze az egészet!Mehetnek a kifertőtlenített üvegekbe, ahol zárjuk is le őket a tetővel ahogy csak tudjuk.

Előre elkészített törölközőbe csavarva tároljuk lefordítva őket 3-4 napig, úgy hogy ne nagyon mozgassuk. Ez az úgy nevezett száraz dunszt. Itt lesz idejük kihűlni, és addig megtervezhetjük milyen díszítést kapjanak.

Persze ez nem kötelező, de én gondoltam megadom a módját, ha már nekiálltam.

A méteráru boltban vettem anyagot, amivel a tetejét befedtem, és címkéket is terveztem hozzá, a könyebb megkülönböztetés érdekében!

Hasonló bejegyzések