Házi Sajtos – Ajváros Csiga

Imádom a csigákat, és mint nemrég kikristályosodott számomra, az ajvárt is 🙂
(Az ajvárhoz receptet itt találtok.)

Nem a megszokott beállított képeket hoztam, mert hirtelen felindulásból született az ötlet az este folyamán, és nem bírtuk ki, hogy ne együk meg őket.


Hozzávalók:

60dkg liszt
1ek cukor
5dkg élesztő
1ek só
40dkg sajt
300ml ajvár
5dl tej



Elkészítés:

 

A tésztához a tejet langyosítsuk meg, majad keverjük bele a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt.
Amíg ez felfut, a lisztet szitáljuk egy tálba, hogy szobahőmérsékletű legyen. Adjuk hozzá a sót, és keverjük el benne.

Az élesztő, ha felfutott keverjük bele, és dolgozzuk össze az egészet.

Amikor megvan kicsit ragadni fog még, de ha megkel tökéletes lesz! Tegyük félre, és hagyjuk 50 percig kelni. Amikor megvan kevés liszttel borított deszkán nyújtsuk ki kb egy centiméter vastagra és kenjük meg ajvárral, majd szórjuk meg a sajt felével. Tekerjük fel, majd vagdossuk 5-6 centi vastag csigákra, majd pakoljuk a tepsibe.

A tetejére dobjuk rá a maradék sajtot, és süssük 25 percen keresztül, amíg meg nem barnul a tetején a sajt.