Szilvás gombóc

Ki nem szereti ezt a finomságot? Hiszen már az Indul a Bakterházban is megmondta Regős Bendegúz, hogy gombócból sosem elég 🙂
Az igazat megvallva, egyedül még soha nem készítettem, bár az okát nem tudom, mert gyakorlatilag a törött burgonya nehézségi szintjén van.

Annak örömére, hogy nekiálltam a dolognak, már vittem bele 1-2 csavart is, hogy ne a megszokott legyen. Így került bele Unicum szilvás töltelék, és búzadara köntös a porcukor alá.Hozzávalók:

1kg Burgonya
20dkg Liszt
20db Szilva
2dl Unicum Szilva
1 ek Fahéj
400g Búzadara
1dl olaj
2ek porcukor
1ek kristálycukor


 

Elkészítés:
A burgonyát feltesszük apró darabokra vágva főni, majd mikor elkészült leöblítjük, és teljesen kihűtjük. Majd összetörjük, és hozzáadjuk a lisztet. Itt a liszt mennyisége hozzávetőleges, mert sok múlik azon milyen fajta lisztet,és borgonyát veszünk.

Viszont a lényegen nem változtat, hogy nyújtható tésztát kell kapnunk a végén.Amíg hűl a szilvát megmossuk, és elfelezzük őket. Majd a fahéjas Unicum Szilvás lébe forgatva a hűtőbe tesszők őket folpackkal letakarva, hogy összeérjenek az ízek.

Ha kész a tészta, akkor a lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és 6×6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikbe teszünk egy fél szilvát, és megszórjuk egy kis cukorral. A kezünkkel golyókat formálunk belőle, és félre tesszük, amíg mind el nem készül.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és hozzáadjuk a búzadarát, amit kicsit megpirítunk, majd elzárjuk, és ebbe forgatjuk majd a golyókat.Egy nagy lábasban vizet melegítünk, és amikor felforrt beleteszünk annyi golyót, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett az edényben. A serpenyőt tegyük a lábas mellé, mert 5-6 perc múlva mikor elkészülnek a golyók ebbe fogjuk átdobálni, és megforgatni őket. Innen mehetnek egy tálra, ahol porcukorral szórjuk meg őket, és tálalhatjuk is!

 


Még nem sikerült eldöntenem, hogy hidegen vagy melegen finomabbak, de ez egy örök kérdés marad szerintem 🙂 🙂 🙂
 

Hasonló bejegyzések