Ajvár – Sült paprika / Padlizsánkrém

Bevallom még soha nem készítettem ajvárt korábban, és nem is nagyon tettem.

Viszont tuti rendszeresíteni fogm a jövőben, mert zseniális <3

Szerintem most nagyon jól eltaláltam az ízesítését, azért is lett ilyen finom, így gyorsan le is írom, mielőtt kiemenne a fejemből a pontos recept!

Húsokhoz remek köret lehet, bár én mióta megvan csak mint feltét ettem bagettel, és ennek is tökéletes 🙂



Hozzávalók:

1db egész fej fokhagyma
6db nagyobb kápia paprika
1db nagyobb padlizsán
4db egész paradicsom
3tk só
1tk bors
olíva olaj



Elkészítés:

A paprikákat és a padlizsánt megmossuk, majd szárazra töröljük. A padlizsánt félbe vágjuk, majd az elfelezett darabokat beirdaljuk. Megkenjük őket chilis olíva olajjal, majd mehetnek a tepsibe, mellé tegyük az egész paradicsomot, és a fokhagymát. A fokhagymát én alufóliába csomagoltam egészben, és ezt is meglocsoltam, bazsalikomos olíva olajjal, majd lezártam a fólia labdát.

Ezt 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, majd a paprikákat a sütőrácsra pakoltam, és betoltam főlé a sütőbe.

40-50 percig sütöttem, míg a paprikák meg nem feketedtek kívülről, majd kivettem őket.

A paprikákat félre tettem, és letakartam, hogy még párolódjanak, amíg a többi zöldséget megpucolom.

A padlizsánt egy kanállal kikanalaztam a héjából, a paradicsomokról is leszedtem a héjukat, majd a fokhagyma gerezdeket is kinyomkodtam a hámukból.

A paprikákat ezután egyszerű mozdulattal kicsumáztam, majd kiszedtem a magokat belőle, és leszedtem a héjukat. Könnyen ment, mert szépen átsültek.



Mindent még forrón bepakoltam a robotgép apritójába, majd jól besóztam, és borsoztam az egészet. Öntöttem rá egy kis olíva olajat, és pár perc alatt durvára aprítottam őket.

Egy tálba öntöttem, és kihűtöttem az egészet. Majd egy csatos üvegbe pakoltam és a hűtőben tárolom azóta is.

Elvileg ha még forrón kidunsztolt üvegbe pakoltam volna, akkor simán eláll mint a befőtt 🙂

Ezt viszont már csak a következő adagnál fogom kipróbálni 🙂



Az elkészítéshez használt robotgépet a Panasonic Magyarország Kft biztosította részemre.


1 Comment

  1. […] Imádom a csigákat, és mint nemrég kikristályosodott számomra, az ajvárt is 🙂 (Az ajvárhoz receptet itt találtok.) […]

Comments are closed.