Unicum Szilvás Befőtt, ahogy a Nagyi főzi!

A múlthéten otthon voltam a szülői házban, míg a szüleim nyaralni voltak, és a nagyival mi garázdálkodtunk a lakásban, és a kertben egyaránt.

Ebben a szellemben született meg ez a recept, amiben valóban a régi idők ízei jelentek meg. Nem a gyors verzió, hanem a hosszan főzős verzióban készült, hiszen ráértünk, és a Mama szerette volna, ha tudnám én is, milyen volt még régen, amikor a 40 fok ellenére bizony nekiállt a befőttet eltenni, hogy az unokák télen tudjanak gyümölcsöt enni 🙂Úgy kezdődött az egész, hogy elmentünk új üvegeket venni, biztos ami biztos 🙂
Ennek ellenére a 20 üveget a nagyi egy óráig főzte forró vízben, hogy sterilizálja az őket. Ez fontos, különben megromolhat a befőttünk.
Amikor ez megvan jöhet maga a megfelezett, megpucolt szilva, amiből figyeljünk, hogy valóban csak egészséges példányok kerüljenek a kész szirupba, különben szintén megromolhat az eltett gyümölcs. Mi direkt a keményebb darabokat választottuk, hogy ne főjenek szét, mire elkészülnek.


Elég sok tényező van bevallom, de az eredmény miatt megéri odafigyelni az apróságokra, higgyétek el nekem! 🙂


Ha a szilvát elfeleztük, és alaposan megmostuk, megpucoltuk, akkor jöhet a szirup elkészítése.
Ez valójban nem egy bonyolult folyamat, csak hosszadalmas 🙂

1:3 arányokat alkalmaztunk, azaz 1 kiló cukorhoz tettünk 3 liter vizet.
Megvártuk míg elolvad teljesen a cukor, és kicsit karamellizálódik is a forralástól az elején.Amikor forr tegyük bele a szilvát, és forraljuk újra egyszer. Ezután, amíg még meleg tegyük a kimosott üvegekbe és tegyünk a tetejére egy késhegyni szalicilt.
Zárjuk le az üveget, és amikor megvagyunk akkor tekerjük egy nagy törölközőbe, amiben hagyjuk 3-4 napig kihűlni a befőtteket. Ezt hívják száraz dunsztolásnak 🙂

A második verzió, amiről a képeket is láthatjátok már speciálisabb verzióban készült a víz arányát megváltoztattam, ugyanis 3 literből fél liter Unicum szilva lett.


Olyan jól sikerült az Unicum Szilvás verzió, hogy a mama el volt ragadtatva tőle, és megbeszéltük, hogy innetől csak ebben a verzióban készítjük!

Sőt, ha össze tudjuk még hozni a nyáron akkor az Unicum Szilvás Szilvalekvárt is kipróbáljuk! 

Hasonló bejegyzések