Aszalt Szilvával Töltött Csirkemell, HercegnőBurgonya Pitével

Nálunk idén ez lesz a Karácsonyi menüben a főfogás, pár napja készítettem először amikor a barátaimmal elő-karácsonyoztunk Szegeden. Osztatlan sikert aratott, így a családnak is elkészítettem szentestére!

A pite receptje egy véletlen műve, mivel a sima hercegnőburgonya elfolyt, így gyors megoldás kellett.

A kettő párosítása csodásan összeillik, a parmezán kellően sós a szilva pedig édes, így remekül kiegészítik egymást a karácsonyi menüben! Plusz a burgonyának is találtam egy újabb nagyszerű felhasználási módot! Ezt a hétköznapokban is biztosan meg fogom főzni!


Hozzávalók:

1 kg csirkemell filé
250 gr aszalt szilva
2 dl unicum szilva

bors
2 ek. méz
1 csipet őrölt fahéj
1kg burgonya
150g vaj
3 tojás
150g parmezán


Elkészítés:

A csirkemelleket tisztítsd meg és vágd majdnem félbe, hogy ki lehessen hajtani!  Sózd és borsozd meg mindkét felét, majd klopfold ki vékonyra! Az aprítóba tedd bele a 250 gramm aszalt szilvàt és a két deciliter Unicum szilvával pürésítsd! Tedd rá az Unicum szilvás masszát a csirkemellekre, majd tekerd fel jó szorosan. Én a biztonság kedvéért hústűkkel is megtűzdeltem.

A sütőt melegítsd elő 160 fokra és süsd kb. 40 percig, míg a teteje meg nem pirul!

Az igazán ínyencek készíthernek hozzá, aszaltszilvás szószt, amihez 1 dl unicum szilva, 2dl víz és 8-10db kis darabokra vágott asztlat szilva szükséges. Közepes lángon kezdjük el ezt főzni, majd mikor kellően besűrűsödött, vedd le a tűzről és már el is készült!
A húshoz remekül passzol a hercegnő burgonya pite, ami a következőképpn készül:

A burgonyát bő sós vízben megfőzzük, és leszűrjük, majd a vajjal apróra törjük. Amikor ez megvan, akkor a 3 tojást beletörjük egészben, és egy kézi habverővel homogén állagúra keverjük. Egy kerámia pite formába öntjük, és a tetejét megszórjuk a parmezámmal.

Ugyanúgy szeletelhető, mint egy másik pite.

 

Addig süssük amíg aranybarna nem lesz a teteje.

 

 


A képeken a butlers karámiái és poharai láthatóak!


Vélemény, hozzászólás?