Karácsonyi Unicum Szilvás Pite

 


Ez a “PITE”.


Igen! Kikísérleteztem, hogyan tudom az Unicum Szilva karakteres ízét belevinni ebbe a finomságba, anélkül, hogy alkohol tartalmú süteményt etetnék az esetlegesen autóval érkező vendégekkel.

Karácsonyra mi sem dobhatja fel jobban a hangulatot, mint egy ilyen sütemény. Kinézetre sem utolsó, megmondom őszintén álmaimban nem gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz. A külcsín pedig már csak a hab a tortán!

Nem véletlen lett róla ennyi fotó, egyszerűen bárhonnan fotóztam jól nézett ki! És akkor még meg sem kóstoltam! Az volt a legjobb része mondjuk a dolognak, de már a látványvilág, és a karácsonyi köntös amibe öntöttem nagyon impozáns végeredményt eredményezett!

Nem mondom, hogy egy szeletnél többet meg lehet belőle enni, mert elég tömény, de isteni! A legnagyobb kihívás a süteménnyel kapcsolatban, hogy legyen elég türelmünk, és önuralmunk kivárni amíg kihűl! Ugyanis addig nem ajánlatos szeletelni, de utána nyugodtan ugorhatunk fejest a sütemény nyújtotta élvezetekbe!

Ezután az enyhén elfogult, és kicsit hosszadalmasra sikeredett bevezető után jöjjön a recept, és a tizenvalahány fotó amivel illusztrálom a szerény kis süteményt.


Hozzávalók:
(28cm-es formához)

Töltelék:
180ml Unicum Szilva
220ml víz
550g aszalt szilva
100g barnacukor

Tészta:

10 dkg puha vaj
1 db “s” méretű tojás
5 dkg porcukor
15 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1/2 kk sütőpor


Először én mindenképp a krémet ajánlanám, hogy elkészítsük, hiszen annak hűlnie kell mielőtt majd a lapra tesszük. Ehhez a vizet tegyük egy magasabb falú lábosba, és adjuk hozzá a cukrot. Kezdjük el melegíteni, és amikor kezd forrni akkor adjuk hozzá az unicumot. Első forrásig ezt forraljuk, így elfőzzük belőle az alkoholt. Amikor ez megvan adjuk hozzá a szilvát és közepes lángon 15 percig kavargassuk, hogy az aszalt gyümölcs megszívja magát, és levet ereszt egyben, ami sűrű, és kocsonyás állagot eredményez majd, hogy rendesen tudjuk szeletelni. Amikor elérjük ezt a fokot, akkor elzárjuk. Én hideg vizet engedtem a mosogatóba, és abba tettem a lábast, így gyorsabban hűl majd.
A tésztához a vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a cukrot, ez ha elolvadt a vaj, akkor jöhet bele a tojás. Amikor ezeket homogén állagúra kevertük akkor adjuk hozzá az étkezési keményítőt, majd apránként a liszttel elkevert sütőport.
Kevés kézzel történő gyúrás után bizony nyújtható tésztát fogunk kapni. Ezt osszuk el, 2/3-1/3 arányban. A 2/3 részét lisztezett felületen nyújtsuk ki, és tegyük a kerámia sütőformába. Figyeljünk arra, hogy mindenhol fedje a formát, különben kifolyik majd belőle a töltelék.
A másik részét a tésztának szintén nyújtsuk el, és készítsünk belőle tetszőleges kiszúrókkal mintát, amivel díszíteni fogjuk a tetejét.
Én most a karácsonyra tekintettel a csillagokat választottam.
A piteforma alján levő tésztát villával szurkáljuk meg, és az eddigre valószínűleg sokat hűlt a krém, amit egyenletesen oszlassunk el a formában, és a tetejére tegyük a dekorációs elemeknek szánt formákat.
200 fokra előmelegített sütőben addig süssük amíg a tetején a tészta aranybarna nem lesz.

Most pedig következzen még néhány étvágygerjesztő fénykép:
Kellemes Békés-Boldog Karácsonyi Ünnepeket
Kívánok Mindenkinek!


Hasonló bejegyzések