Unicum Szilvás – Mákos Bejgli

A múltkori Unicum szilvás hókiflik után jöttem rá, milyen különleges hozzávalót is hagytam eddig ki a buliból tulajdonképpen, amikor nem tettem az ételbe ebből a csodálatos tölgyfa hordóban érlelt nedűből, ami aszaltszilva ágyon készül.


HIBA VOLT.


De nem is húztam sokáig az időt, most egy másik karácsonyi szuper, és elengedhetetlen süteményt készítettem, amit feldobtam a kellemes, édes szilvás ízzel.

A bejgli már-már kultikus édesség mindenhol, boldog – boldogtalan készíti, de mindenki másképp! Én most a nagyi receptjét hoztam el nektek, ami nálunk jól bevált, és most, hogy itt Szegeden elkészítettem a lakóközösség is boldogan konstatálta, milyen finomságot is vittem át ezen a szép délutánon nekik ismét.

Megérkezett tehát a várva – várt recept, ismét ünnepi köntösben, hiszen nem telhet el az ünnep bejgli nélkül szinte sehol sem.

A feltűntetett adag egy darab nagyjából 50 cm hosszú, vagy két kisebb süteményhez elegendő. Azért adom meg ebben a formában, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelően tudja alakítani a bevásárlólistát ennek függvényében.


Hozzávalók:

Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1tk sütőpor
1 egésztojás
1 tojássárgája
0,5 dl Unicum
0,5dl tej
1csipetnyi só

Töltelék:
15 dkg cukor
20 dkg mák (lehet egész is)
1 dl Unicum szilva


Elkészítés:

Először én a töltelék hozzávalóit kevertem össze, hagy érlelődjön, amíg a tészta elkészül. Ehhez simán keverjünk mindent össze egy tálban, és hagyjuk ott, amíg elkészítjük a tésztát.

A vajat olvasszuk fel, és adjuk hozzá a cukrot. Ezt keverjük el, és adjuk hozzá a lisztet, sót, majd az egész tojást, és a sárgáját is. Erre jöhet a sütőpor, majd a fél deciliter tej és az Unicum szilva.

Kézzel kezdjük el összedolgozni, és ha mire eldolgozzuk, még úgy érezzük, hogy a kezünkre ragad, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá.

Így nyújtható tésztát kapunk. A tepsihez igazítva vágjunk sütőpapírt, és javaslom, hogy ezen nyújtsuk is ki a lapot, lisztezett felületen. Persze ha többet sütünk, akkor is ezt a megoldást alkalmazzuk, csak akkor, majd ha feltekertük, át kell gurítani a tepsiben levő sütőpapírra, de ezt a szabályt tartsátok be különben nagyon nehezen fogjátok tudni a tésztát a tepsibe emelni.

Szóval ha megvan a sütőpapír, akkor a tésztát nyújtsuk ki rajta olyan szélesre amekkora a tepsi, és 3-4mm vastagságúra. Kenjük meg a töltelékkel, de ne spóroljunk vele! “Az a jó bejgli, ahol legalább olyan vastag a töltelék, mint maga a tészta!” 😀  -> Ezt a mama mondta, én csak tolmácsolom 😀

Ha rajta van a töltelék akkor a két rövidebb oldalát hajtsuk fel, és a hosszabb oldalánál kezdve tekerjük fel, aprólékos munkával.

Ha ez is megvan, mehet a 200 fokra előmelegített tepsibe, ahol 25 perc alatt készre is fog sülni! Aranybarna színe lesz, ha mikor a tepsi felé közeledtek vele, akkor megkenitek tojássárgájával. Ha egy pici tejet is tesztek hozzá, akkor fényesebb összhatás lesz a végeredmény.


Néhány kép, étvágygerjesztés képpen:


 

 


A Sumatra étkészlet kollekciót a Butlersben találjátok!


 


Vélemény, hozzászólás?