Az alapötlet a nagymamám diós-mákos kiflije volt, amit még tavaly decemberben készítettem.
Ebben az évben kicsit újra gondoltam a dolgot, és feldobtam az alapreceptet pár különleges hozzávalóval, mint a feketeáfonya és az Uniqum szilva. Ne aggódjatok, nem lett egy tömény alkoholos sütemény, pont ellenkezőleg! A két íz nagyon jól kiegészíti egymást, amit először még nem is gondoltam volna, én magam sem!
Az alaptészta recept, nyilván a mamától van, hiszen az megmásíthatatlan, de a töltelék az újdonság!
Hozzávalók:
Tészta:
1 egész tojás
2 tojássárgája
50dkg liszt
1 csomag vaníliáscukor
30dkg rama margarin
20dkg finomra darált dió
Krém:
300g feketeáfonya
150ml Zwack Unicum Szilva
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból először a vajat olvasszuk fel a mikróban, majd adjuk hozzá a tojásokat, és a cukrot.
Ezután a liszttel elkevert diót dolgozzuk össze, és amikor összeáll, tegyük egy órára a hűtőbe. Addig készítsük el a krémet hozzá.
Az áfonyát 1 dl vízben kezdjük el főzni, és mikor már kezd elfőni alóla a lé, akkor öntsük fel az Unicum Szilvával. Kellően édes ahhoz, hogy ne kelljen megcukrozni. Forraljuk fel még egyszer, hogy az Unicumból elfőjön az alkohol, és készen is van a krémünk. Az áfonyából persze használhatunk mirelitet is, akkor nem nagyon kell alá víz, mert levet fog engedni, ahogy kienged majd a lábasban miközben forraljuk.
Amikor elkészül ezt is hagyjuk kihűlni teljesen.
A tésztát vegyük elő a hűtőből, és osszuk 3 egyenlő részre. Ezeket nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra, és egy 12 centis pogácsa szaggatóval, vagy nagyobb vizes pohárral szaggassuk ki. Amikor ezzel megvagyunk, 1-1 teáskanál krémet kenjünk rá, és tekerjük fel a képen látható módon.
180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, amíg aranybarna nem lesz a széle. Majd forgassuk porcukorba, és készen is van.
2 hozzászólás