Adventi készülődés

Az advent kifejezést jó esetben mindenki ismeri, de valójában hányan vagyunk tisztában mit is takar ez a fogalomkör? Melyik gyertyát miért is gyújtjuk, na meg mikor?

Sokak fejében megszületik a kép egy díszes, meghitt koszorúról, ahogy kiejtjük az advent szót. Advent első napja mindig november 27. és december 3. közé eső első vasárnap, ami az idei advent során pont november 27-ére esik.

Az adventi koszorún helyet kapó gyertyák a régi szokás szerint három darab vaskos lila tömbgyerta és egy rózsaszín voltak, azonban mára ez a liturgikus hagyomány elhomályosodott, és a szivárvány minden színében pompázó adventi koszorúkkal találkozhat az ember a boltok polcain. A lila szín a bűnbánatot a szent fegyelmet, és az összeszedettséget jelképezi, a rózsaszín pedig az örömöt szimbolizálja. Adventi koszorút először a XIX. században készítettek, akkor még 23 gyertyával díszítve.

A színeknek és a számoknak fontos szerepük van, hiszen idén az első lila gyertyát 27-én este Ádám és Éva emlékére gyújtjuk, akinek Isten elsőként ígért megváltást. Ez szimbolizája tehát a hitet. Második vasárnap szintén lila gyertyát gyújtunk, ezzel a reménynek állítva emléket, mivel a zsidó népnek ígérte meg isten, hogy közülük származik majd a messiás, és kivezeti őket az addigi sanyarú körülményeik közül.

A harmadik gyertya nem mást szimbolizál, mint azt, hogy Szűz Mária életet adott gyermekének, ezzel elhozta a világnak a megváltót. Ez a rózsaszín gyertya ideje, ami az örömet szombilozálja a keresztény hitvilágban. Utolsó vasárnap pedig egyszerre gyújtjuk meg mind a 4 gyertyát amikor is a negyedik lila gyertya Keresztelő Szent János emlékéért ég, hiszen ő hirdette az ifjú megváltó eljövetelét, ezzel közelebb hozván őt a hívekhez. A szeretet lángja tehát a  negyedik, és egyben utolsó gyertya.


Ebben az éveben, tehát a következő sorrendben illdomos meggyújtani a gyertyákat a koszorún:


November 27. – Lila
December 4. – Lila
December 11. – Rózsaszín
December 18. – Lila 

Hasonló bejegyzések