Élőflórás joghurt házilag!

Sokat olvastam az utóbbi időben az otthon elkészített dolgokról, mert valljuk be, senki sem szereti a sok tartósítószert és a színező anyagokat.

Az élőflórás joghurtok pedig, amit a boltban lehet kapni nem sok élő flórát tartalmazhatnak az ultramagas hőkezelés után, ezt be kell látnunk. Viszont megtaláltam a megoldást!
Nem kell hozzá mást tenni, csak kisétálni kora reggel a piacra!

 

A hivatalos definíció szerint a beleinkben élő jó bacik, azaz a probiotikumok olyan, szervezetünkben „megfelelő számban” jelen lévő élő mikroorganizmusok, melyek képesek fokozni az immunrendszer aktivitását, meggátolni a káros baktériumok megtapadását a bélfalon, valamint a szervezet számára szükséges tápanyagok termelésében is részt vesznek. Itt a megfelelő szám a kérdéses, ugyanis sokat veszíthetünk belőlük például egy antibiotikumos kezelés alkalmával!

 


Ha többet szeretnél olvasni a probiotikumok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról
akkor kattints ide.


Az

élőflórás joghurt jellemzője, hogy a minőség-megőrzési idő végéig tartalmazza az Str. themophilus és L. bulgaricus joghurtkultúrát. A nem élőflórás joghurtok ismérve, hogy a hosszabb eltarthatóság érdekében utólag hőkezelik azokat (vagyis a jótékony baktériumok egy része elpusztul) élőflóra tartalma – ezáltal kedvező élettani hatásuk is – alacsonyabb. A probiotikus joghurt ezzel szemben az élőflórás joghurt egy hozzáadott értékű változata, amelyben a két joghurt oltó baktérium kultúra mellett egy harmadik is található, a probiotikum. A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint az a termék nevezhető probiotikusnak, amely legalább 10⁶/g élő csíraszám mennyiségben tartalmaz olyan baktériumokat, mint például a tejsavbaktériumok – legismertebb törzsei a Lactobacillusok -, illetve a Bifidobacterium és a Streptococcus.

Gondolom erről mindenkinek az a bizonyos joghurt jutott eszébe a sok bifidusz miatt, ám abban valójában nem sok ilyen jótékony baktérium található.

Amennyiben eme jótékony baktériumokat szeretnénk magunk előállítani, mondjuk egy lazább hétvége alatt, akkor irány a piac! Én itt szereztem be ugyanis a nélkülözhetetlen, extra magas, legalább 4% zsírtartalmú tejet, és ugyanitt élőflórás íróhoz is jutottam.

 

 

Ezekkel nem volt igazából más dolgom, csak összeönteni őket, és várni, míg a baktériumok feldolgozzák a rendelkezésükre álló tejet, és el is készült a finomság! Egy napig hagyjuk őket dolgozni, közben látni fogjuk, ahogy sűrűsödik be a massza a tálban, tehát jó úton haladunk. A biztonság kedvéért én tettem hozzá cukrot, a natúr verzióba azonban mindenképp tegyünk, de a gyümölcsök mellé nem szükséges!

Ha már a piacon voltam, akkor vettem áfonyát, gránátalmát, banánt, hogy ne csak egyfajta legyen, hanem több ízben ki tudjam próbálni a finomságot!

Legközelebb több áfonyát teszek bele 🙂

Hasonló bejegyzések

2 hozzászólás