Gyomorkímélő Gyömbéres-Sárgarépa Krémleves

Olyan sok finom krémleves van, kezdve a brokkolitól, a kevésbé alakbarát sajtkrém levesig. Nálam mégis a két befutó a gyömbéres-sárgarépa krémleves, és a fokhagyma krémleves bacon chipsszel.

A fokhagyma krémleves receptje már fenn van a blogon, így most a sárgarépa krémlevesen a sor!

Középiskolai tanulmányaim alatt a válaszható emelt érettségi tárgyak közül a biológiát választottam, ahol kötelező volt, egy projektmunka készítése. Az én témaválasztásom a vitaminhiányos betegségekre esett, ahol az A-vitamin hiányából adódó farkasvakság volt külön kiemelve, hiszen sajnos én is erre gyanús voltam.

A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rost, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A rost főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lingnin. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt. A sárgarépa kiemelkedően magas béta-karotin tartalma miatt az A-vitamin-hiány egyik legelső tünete a farkas vakság. A szem nem képes alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideg hártya fény- és színérzékelő receptorainak működéséhez szükséges A-vitamin hiányzik. A-vitamin hiány esetén már napi egy sárgarépa elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához.

Végül aztán egy szemüveggel korrigálták a problémát, de sosem fogom elfelejteni milyen sok hasznos információt tanultam a répáról!

Ellentétben a legtöbb zöldség félével a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. [Ez nekem is újdonság, pedig direkt mindig nyersen ettem!] A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotin tartalmának mindössze 25%-át tudja hasznosítani. A főzés károsítja a sejt falakat, és ha a főtt sárgarépát zsírokat is tartalmazó étrend részeként fogyasztjuk, akkor a szervezet a karotin tartalomnak több mint a felét fel tudja szívni. Az A-vitaminin kívül persze van még benne B9 és B10.


A répában nagyon sok a vitamin , amivel a szervezetünk ellenálló képességét erősíthetjük, de ha biztosra akarunk menni akkor a probiotikumok mellett tenném le a voksom! Kattints ide, és olvass még több hasznos információt róluk!


 

Úgy tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában. A XVII. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta.

Erdély egyes vidékein murok a neve.

Plusz érdekesség:

Egy városi legenda szerint aki sok sárgarépát eszik, az éjjel is élesen lát. Ez a történet a második világháborúra nyúlik vissza, amikor a német csapatok a Brit szigetet támadták. A Királyi Légierő azt a pletykát terjesztette, hogy a pilóták a sok sárgarépa fogyasztásától látnak jól az éjszakai támadások alkalmával, hogy ezzel megpróbálja elkendőzni a kifejlesztett és alkalmazott új radartechnológiákat, valamint a piros jelzőfény használatát a repülőgépek műszerfalán, ami nem károsítja annyira az éjszakai látást.


Hozzávalók:

500g sárgarépa
1 nagyobb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1tk só
1tk feketebors
1tk gyömbér
egy fél citrom héja
1 liter húsleves alaplé
3ek olaj
1dl tejszín


 

Elkészítés:

Én az alaplevet úgy készítettem, hogy forrásban levő vízbe beledobtam egy ételízeső kockát, és amíg a répát és a hagymákat megtisztítjuk, az ott elolvad.

Ezután egy lábasba tesszük az olajat, és a hagymát ráöntjük, üvegesre pároljuk. Ekkor jöhet hozzá a répa, és a fűszerek. Majd felöntjük az alaplével, és közepes lángon addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a tejszínt, és újra forraljuk az egészet.
Amikor felforr elzárjuk, és turmixszal, vagy botmixerrel pürésítjük az egészet.

Tökmagokkal tálaltam.

Processed with VSCO with hb2 preset

 


Egyben a Butlers.-hu-val közös nyereményjátékunk nyerteséről készült videó itt található:

Sajnos a laptopom elromlott, így ezzel a kis helyettesítő módszerrel került sor a sorsolásra:


Hasonló bejegyzések