Sertésszűzérmék kínai szószban

Tudom, furán hangzik, de hinnetek kell nekem, ez valami isteni! Egyszerű véletlen során született meg ez a recept, de biztosan sűrűn el fog még készülni, hiszen mindenkinek nagyon ízlett és követelték a repetát!

Sokan szeretjük a kínai ételeket, de nem engedhetjük meg magunknak azért minden nap! Viszont én különösen rajongom az ilyen receptekért, így nem tudtam megállni, hogy ne kísérletezzek ki kínai ételekre hajazó recepteket.


Mostanában egyébként igyekszem környezettudatosabb lenni, mivel ennyi időt töltök a konyhában, télen  odafigyelek az energiahasználatra is. Kattints ide és olvasd el te mit tehetsz azért, hogy energiát spórolj meg főzés közben!


 

A szójaszósz nagyon különleges hozzávaló, tudtátok, hogy a négy alapízen kívül (sós – édes -keserű – savanyú ) megtalálható benne az umami, ami az ötödik ízként ismert? Talán ez adja a különleges ízvilágát a kínai ételeknek, és ezért kedveljük annyira, hiszen nem csak látványban, hanem ízekben is mindig meglepetéseket tartogat!

Nálunk annyira még nem elterjedt a használata, de a délkelet-ázsiai kultúrában alapkellék és egyre több olasz ételben is használják! Nálunk a sushihoz kínálják legtöbben és otthon is ehhez fogyasztjuk, de most egy újabb felhasználási módot mutatok meg nektek!
Két szójaszósz között is van különbség, ugyanis a világosabb színűek inkább sós textúrájúak, míg a sötétebb változatok sűrűbbek és gazdagabb ízvilágot képviselnek. Így, ha sushi-hoz szeretnénk választani, akkor a sötétebb színűt vegyük, hiszen abban a helyzetben nem a sós alapíz az, ami miatt szószként tálaljuk, és persze nem kell félnünk attól sem, hogy összecsepegtetjük vele az abroszt.

A hozzávalókat, ha végignézzük, láthatjuk, hogy nem használtam méregdrága alapanyagokat, 5 főre elég ez az adag, amit leírtam, mégis az anyagköltség nagyjából 2000Ft körül van! Így 400Ft/Fő-re kijön! Persze, ha nem ragaszkodunk a szűzérméhez, a karaj vagy a comb is megfelelhet, akkor még alacsonyabb értékekkel kalkulálhatunk!

A rizsből is a sima gazdaságos “színes terméket” vettem, egyrészt mivel egy kiló csak 420Ft, és az legalább 16 adag.

– Na jó, bevallom az is közrejátszott a választásban, hogy szép zöld a csomagolása. 😀 –


Hozzávalók:
500g sertésszűzérme
1tk bors
1tk só
2db pritaminpaprika
1db vöröshagyma
1db erőspaprika
5ek szójaszósz
2ek ketchup
1dl tej
2ek étolaj
2cs főzőtasakos rizs


IMG_4111

Elkészítés:

A húst csíkokra vágjuk, és az olajon elkezjük pirítani, és befűszerezzük. Amikor látod, hogy már kezd színt kapni akkor hozzáadod a paprikát, vöröshagymát és az erőspaprikát. Amikor ezek is elkezdenek fonnyadni, akkor ráöntjük a ketcupot, szójaszószt és a tejjel nyakon öntjük. Majd újraforrásig nagy lángon kavargatjuk.

Közben enyén sós vízben megfőzzük a rizst és hozzá tálaljuk az elkészült szószt.

IMG_4114


A Sumátra kerámiákat a Butlers oldalán megtaláljátok.


 

IMG_4107

Hasonló bejegyzések