Oreo-s Karamellás Sajttorta

És igen, itt van újra.

Amíg a blog a blogspoton futott a legnépszerűbb receptek közöt volt, sőt sokáig listavezető címmel is büszkélkedhetett!

Annak idején Zsuzsa készítette el ezt a csodát, amit most én is megalkottam otthon, egy jeles alkalomból. Bevallom az eddigi legfinomabb sajttorta amit készítettem, és talán a legjobb állaggal is ez rendelkezik! Jobb mint a milkás oreo-s párja!

Processed with VSCO with hb1 preset

Ezentúl csak ezt a receptet készítem, bárki is kér tőlem sajttortát! FONTOS, hogy ne cseráljük ki a hozzávalókat! A spar saját márkás termékeként kapható Mascarpone sajtot használtam, amiből az 500 grammos kiszerelés 799Ft teljes áron. Ennyit áldozzunk rá, mert a győri édes keksz is azthiszem 250Ft körül van, ebből is az eredeti nagyobb fajtát ajánlom, én ezzel készítettem. Gondoljuk végig, hogy a cukrászdában 450Ft egy kis szelet!

A karamella elkészítése nem lesz a kedvenc tevékenységeink egyike, és figyeljünk, hogy próbáljunk nemesacél edényt használni, vagy öntött vasat, mert ez bizony odaég, ha nem figyelünk rá egy percig! Én spatulával kevergettem, mert arra nem ragadt rá, a fakanálra ugyanis rákaramellizálódott, viszont ez a technika sok bosszúságtól megóvhat minket!


DE NEM FOGJUK MEGBÁNNI!


 

Fontos továbbá az is, hogy a karamell öntetet, a csak már teljesen kihűlt tortára öntsük rá, különben szét fog repedni!

A lenn található adagból nekem bőven jutott mindenhová a tortára, ahogy Zsuzsa is írja ez több mint ami a sütire kell, de el fog fogyni ebben biztos vagyok!

Ezen hosszú bevezető után itt az autentikus recept @zsuzsamolnar89-től:

 


Hozzávalók 
(20 cm-s kerek tortaformához):

25 dkg zabkeksz
(pl. Győri Édes Zabfalatok)
10 dkg olvadt vaj
50 dkg krémsajt
10 dkg porcukor
1,5 dkg étkezési keményítő
1 doboz (17,5 dkg) tejföl
2 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom reszelt héja
1 doboz Oreo keksz

Karamella hozzávalói:
100 g cukor
20 g méz
40 g vaj
100 g tejszín
csipet tengeri só


 

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, egy 20 cm-s kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A kekszet aprítógépben finom szemcséjűre daráljuk. Mikróban felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a darált kekszhez, összedolgozzuk. A kekszes masszát a tortaforma aljába nyomkodjuk, aztán betesszük az előmelegített sütőbe kb. 10 percre. Amíg sül a kekszes alap, addig összekeverjük a krém hozzávalóit: a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a keményítőt egy nagy tálban. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, jól elkeverjük. Ízesítjük vaníliával és citromhéjjal.

Processed with VSCO with hb1 preset

Sajnos egyben csak este tudtam lefotózni, de a lényeg jól látszik rajta 🙂

Processed with VSCO with hb1 preset

Kivesszük a kekszalapot a sütőből, rákanalazunk egy kevés krémet, darabokra tört Oreo keksszel megszórjuk, majd jöhet a többi krém is. A tetejét elegyengetjük, és mehet is a sütőbe! Én a legalacsonyabb fokozaton szoktam sütni, és a legalsó rácsra teszek egy tepsit, amit félig felöntök vízzel. Ezzel a módszerrel soha nem szokott megrepedni a sajttortám teteje, mindig szép sima lesz. Egy órán át sütöm, közben az elpárolgó vizet szükség esetén pótlom. A tortát az elzárt sütőben hagyom kihűlni, és ha teljesen lehűlt, egy éjszakára hűtőbe teszem.

Processed with VSCO with hb1 preset

A karamellát tálalás előtt készítem el, a szokásos módon. Nem vacakoltam, most is teljes mennyiséget készítettem belőle, hiszen a legutóbbi alkalommal is szépen elfogyott pár nap alatt a maradék. A cukrot és a mézet odatesszük a gázra alacsony lángon, ha már szép aranybarna színűvé válik, hozzáadjuk az előzőleg felolvasztott vajat és tejszínt. 1-2 percig még főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a sót. Ha már nem forró, meglocsoljuk vele a tortát, és megszórjuk Oreo keksz darabkákkal.

Processed with VSCO with hb1 preset
<3

Vélemény, hozzászólás?