Barackos Csigák

A múltkori Nutellás Croissant mintájára, azonos recept alapján készültek most csigák nálunk:


Hozzávalók:
2 tojássárgája
2,5dkg friss élesztő
5dkg porcukor
2dl tej
csipetnyi só
40dkg liszt
(plusz a nyújtáshoz)
25dkg vaj


 

Elkészítés:

 

A tésztához 3 dkg vajat elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet a porcukorral meglangyosítjuk, és utána belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percre félretesszük. A lisztes részbe egy mélyedést készítünk és belekeverjük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk az élesztős-cukros tejet. Kézzel megdagasztjuk, majd 25-30 percre félretesszük, amíg duplájára kel.
A maradék vajat addig egy sütőpapíron, liszt és egy nyújtófa segítségével 30×40-es téglalap alakúra nyújtunk. Én sem tudtam elképzelni, hogy ez működik, de bejött! Csak lisztezni kell a felületét, és nem fog mindenhová odaragadni. Ezután amíg a tészta kel, a hűtőbe tesszük, hogy picit visszadermedjen.

A megkelt tésztánkat lisztezett felületen a Croissant mintájára nyújtjuk-hajtogatjuk.

A sütőpapíron kinyújtott, majd visszafagyasztott vajat tegyük a közepére, és hajtogassuk rá a tésztát, hogy befedje. Majd hajtsuk fentről lefelé félbe, majd oldalról három hasábot magunk elé képzelve, egymásra hajtjuk őket. Ez így leírva nem túl egyértelmű, de mikor előtte lesz a tészta, teljesen világos lesz és szinte magától értetődő.

Lisztezett felületen újra kinyújtjuk 60×40-es méretre, és újra meghajtogatjuk. Majd ezt még egyszer elvégezzük. És utoljára kinyújtjuk, majd megkenjük a baracklekvárral.
2 cm vastag korongokat vágunk belőle és a tepsibe tesszük őket, egymástól 2-3 centi távolságra.

200 fokon aranybarnára sütjük őket.

 

 

IMG_3086

 


A Kerámiákat a Butlersben találjátok.


 

IMG_3095

Hasonló bejegyzések