Gyomorkímélő Tejszínes Birsalma Krémleves

 

Az ősz egyik sikergyümölcse az alma, ez vitathatatlan. Azonban az alma félék családjába tartozik a birsalma és a birskörte, amik fanyar ízükkel szintén sok szívet megnyert maguknak kishazánkban!

Ebből a gyümölcsből nem csak birsalma/birskörte sajt készíthető (habár az is nagyon finom), hanem például ez a krémesen lágy tejszínes krémleves is, aminek segítségével azokkal is megismertethetjük ezt a gyümölcsöt, akiket eddig nem vonzott ezek fogyasztása.

Processed with VSCO with a5 preset

Édesapám ennek a termesztésével is foglalkozik, így sokszor hallunk különleges receptekről, amiket ebből a gyümölcsből készítenek. Van szerencsénk mindkét verziót, a birsalmát és birskörtét is nevelgetni, így válogathatunk is kedvünkre.

 

Nálunk a birsalmasajt osztatlan sikert aratott, ha szeretnétek, ennek a receptjét is megosztom majd veletek, csak jelezzétek komment formájában! Amennyiben lenne erre is igény, szívesen leírom nektek!

Szóval, egy nagyon aranyos nénitől kaptam ezt a receptet, akitől természetesen engedélyt is kaptam, hogy ezt megosszam veletek. Ezt még ő is a nagymamájától tanulta!


Szóval egy autentikus recept következik, ne féljetek kipróbálni!


 

A birsalmában nagyon sok jótékony rost található, és tele van vitaminnal! Így, hogy beköszöntött a hidegebb idő, nem árt, ha időben elkezdünk gondolkodni olyan ételek elkészítésén, amikkel erősíthetjük saját, és a család immunrendszerét is, hiszen a tejszínes gyümölcsleves finom, de nem ehetjük mindig ezt! Alternatívaként szolgálhat ez a finomság, amivel segíthetjük a szervezetünk ellenállóképességét felkészülni a nehezebb időszakokra!

Processed with VSCO with a5 preset

 

Ősszel eddig mindig menetrendszerűen elkapott egy tüszős mandulagyulladás, és évek óta ennek árnyékában telt nálam az ősz első pár hete. Idén viszont végre elejét vettem a dolognak, és időben felkészültem a ciklikusan visszatérő fenyegetésre!


Ha biztosra szeretnénk menni, akkor pedig ajánlom figyelmetekbe ezt a probiotikumokról szóló cikket is, amiből én is sok érdekességet tanultam!


Processed with VSCO with a5 preset


Hozzávalók:

3 db közepes birsalma
2 dl tejszín
1 fahéjrúd
1 mokkáskanál vanília aroma
1 kisebb citrom leve, és héja
15 dkg cukor
1 teás kanál só


 

Elkészítés:

A birsalmákat megpucoljuk, és kivágjuk a magházukat, majd próbáljuk minél kisebb kockákra vágni, hogy gyorsabban megfőjenek! Ezután egy lábasba tesszük, és annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Majd elkezdjük főzni, és közben szépen lassan hozzá adjuk, a fahéjrudat, hozzáadjuk a tejszínt, a citrom héját, majd levét, sót, cukrot és végül a vanília aromát. Mire ide eljutunk, biztosan felforr a víz, amiben készítjük, és minden hozzávaló elolvad / átadja aromáját a gyümölcshúsnak!

Processed with VSCO with a5 preset

Miután elkezd forrni, vegyük alacsonyabb fokozatra a gázt, és még 15 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett.
Amikor ezzel is megvagyunk, halásszuk ki belőle a fahéjrudat, és zárjuk el a gázt. Amikor még forró botmixer segítségével krémesítsük, és hagyjuk kihűlni!

Tejszínhabbal a tetején hidegen tálalhatjuk is!

Persze, aki forrón szereti, eheti már melegen is, de úgy a tejszínhab túl hamar elolvadna a tetején 🙂

 

Processed with VSCO with a5 preset

Vélemény, hozzászólás?