Gyomorkímélő Avokádós Banánturmix

Bevallom, ezt az átmeneti időjárást kedvelem legkevésbé az évben. Sokat esik az eső, a nappalok egyre rövidebbek, közelednek a hidegebb éjszakák. Ezért nem árt, ha immunrendszerünket időben elkezdjük felkésziteni az időjárás viszontagságaira. Gyakran előfordul ugyanis, hogy épp munkába vagy iskolába menet a buszon, metrón, vagy villamoson elkapunk valamiféle vírust, mely legyengíti szervezetünket.

 

Erre megoldást jelent az egészséges táplálkozás, a mozgás, valamint a megelőzés. Az elsőben én próbálok segíteni nektek, a második magáért beszél. A megelőzés az immunrendszerünk felkészítését, erősítését jelenti az esetleges megbetegedések ellen. A probiotikumok jótékony hatással vannak emésztésünkre, helyreállítják a bélflórát, de ha megbetegedtünk, antibiotikumkezelés esetén is segítségünkre lehetnek.


Ebből a cikkből többet megtudhattok a probiotikumok jótékony hatásairól!


 

Mondanom sem kell, hogy a címben szereplő két hozzávaló mennyire egészséges, és fontos szerepet játszanak szervezetünk védekezőrendszerének erősítésében! Az avokádó rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz, A- C- és E-vitaminokban gazdag gyümölcs, és tulajdonképpen zöldség is egyben, erről a tudósok a mai napig vitatkoznak. A banán pedig köztudottan bővelkedik kálciumban, gyorsan felszívódik a szervezetben, így kisbabáknak is nyugodtan adható! Jobb párosítás elképzelni sem lehetne, hiszen így összekötjük a kellemest – a finom banánturmixot – a hasznossal, tehát az elengedhetetlen vitaminok bevitelével, és szervezetünk erősítésével.

Néhány érdekességet a banánról:

  1. Tudtátok, hogy Ruandában akkora méreteket öltött a banán fogyasztásából eredő szerves hulladék, hogy külön kutatócsoportot állítottak fel, hogy a növényi hulladékból brikettet állítsanak elő? Így oldják meg a hulladékgazdálkodással kapcsolatban felmerülő problémáikat. Equador a világ vezető banán exportőre, mi lehet ott, ha Ruandában már ilyen a helyzet! 🙂
  2. A Chiquita banán, (tudjátok a kék-sárga logós) uralja a világ banán piacát. A Földön eladott banánok közel 90%-a rajtuk folyik keresztül! Emiatt többször kerültek már összetűzésbe az Európai Unióval, mivel nemegyszer visszaéltek a versenyelőnyükkel a többi forgalmazóval szemben!
  3. A banán ugyanabba a növényrendszertani csoportba tartozik, mint mondjuk a liliom vagy az orchidea! Kevesen tudják, hogy nem fás szárú növény, hanem a lágyszárúak családjába tartozik.
  4. A zöld banán rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztőrendszert bélelő sejtek működését, és ezáltal a szervezet könnyebben szívja fel a tápanyagot.

Visszatérve a reggeli koktélomhoz:

A banánt és az avokádót még feldobtam egy kis chia maggal, ami az emésztésünket teszi rendbe, valamint folyadékmegkötő képessége is kimagasló, így telítettség érzetet biztosít reggeltől egészen ebédig. Nem csak egészséges, de nagyon finom is, tegyetek vele egy próbát!

img_0155

Az egész turmix alapja az általam annyira kedvelt vaníliás mandulatej, ami magában is isnteni finom, ebben a formában pedig egyenesen mennyei finomságot sikerült összehozni a turmixgép segítségével!

Elkészítési módja elég nyilvánvaló, mégis az ötlet ami inkább feljegyzést igényel. Na és persze a szemetgyönyörködtető képek amelyek garantáltan beindítják a nyálelválasztást annál aki meglátja őket!

Hozzávalók:

3 közepes banán
2 avokádó
2 dl vaníliás mandulatej
1ek chia mag

 

Elkészítés:

Minden hozzávaló tegyünk a turmixgépbe, a mandulatejjel kezdve, és 2 perc alatt a legmagasabb fokozaton pürésítsük az egészet le. Majd a poharakba öntve kínáljuk a családnak, hogy az immunrendszerüket a tudtuk nélkül segítsük a hidegebb napokban is!

img_0157

Hasonló bejegyzések