Meggyes tejespite

A tejespitét mindenki szereti, aki azt mondja, hogy nem az nem mond igazat! 🙂

Maximum tejallergiás, vagy vegán. 🙂

Nálunk viszont senki nem ellenkezik, ha esetleg felmerül bennem vagy anyában, hogy kéne valami gyors finomság, ami miatt nem kell órákig a konyhában állni, és nem marad utána egy rakat mosatlan! Természetesen meggy helyett kerülhet bele mondjuk szilva vagy barack is, hiszen az van szezonban. Sőt fügével még jobb ízhatást érhetünk el, hiszen annak iszonyúan magas a gyümölcscukor tartalma, így karamellizálódik is mire elkészül a sütőben! Kár, hogy ez nem hamarabb jutott eszembe, de legközelebb ebben a verzióban is tuti elkészítem!

Emellett, persze az is szempont, hogy ha olcsón szeretnénk finomságot készíteni a családnak is jó ötlet, hiszen alig kell hozzá valami, és az idénygyümölcsöket, esetleg a kertből szedett gyümölcsöket felhasználva máris nagyszerű kombinációkat alkothatunk!

Plusz az is közrejátszott, hogy nálunk itthon a meggyszezonban ami a ládák tetejéről leválogatásra kerül, mert nem exportálható (mert mondjuk repedt, vagy csuma nélkül került a ládába), az visszajön hozzánk, mi szépen kifejtjük és eltesszük télire, vagy tejespitét esetleg piskótát sütünk belőle. Viszont a piskótát kizártam, mert egynél több tál kell hozzá, így maradt a tejespite.

Ha előre gondolkodunk ősszel, akkor most, hogy végre beértek a gyümölcsök jó ha lekvárt főzünk belőlük, esetleg simán csak lefagyasztva tartósítjuk őket télire, hiszen gondoljuk csak át mekkora kincs lesz egy zacskó magozott meggy karácsonykor, mikor 300g kerül majd 800Ft-ba belőle, mi pedig szezonban 300Ft-ért egy kilóhoz is hozzá juthattunk! Ugyanez természetesen a barackra és a szilvára is igaz, a fügére pedig különösen, amely aszalva és lekvárként is kuriózum lehet a karácsonyi terített asztalon a sültek mellé!


Van úgy, hogy a sűrű hétköznapokban nem marad időnk felhasználni a vásárolt gyümölcsöket, és mire eljön a hétvége megromlanak, és pocsékba megy az egész. Olvasd el hogyan őrizheted meg a gyümölcsök frissességét napokig is akár!


 

IMG_2223

Hozzávalók:

30 dkg magozott meggy
20 dkg liszt
5 nagyobb tojás
15 dkg porcukor
1 liter tej
2dl olaj

Elkészítés:

Mint említettem a bevezetőben elegendő egy tál hozzá, és egy kézi habverő. A tojásokat a tálba felütjük, és a cukorral habosodásig, csomómentesre keverjük. Én a 20 deka lisztet már itt hozzá öntöttem apránként és sűrű masszát kevertem a kézi habverővel, ezzel magakadályozva, hogy lisztcsomók maradhassanak benne. Ezután 1-1 dl tejet adtam hozzá, és szép lassan felpuhítottam a tészát, míg közepesen sűrű palacsintatésztát nem kaptam a tálban.

IMG_2221

Egy nagyobb kb 50x60as tesibe beleöntöttem az olajat, és eloszlattam benne, majd erre öntöttem a tálból a masszát. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, és 5 perc múlva amikor elkezedett már az alja összeállni kivettem, és szépen eloszlattam benne a kimagozott meggyet, ekkor én még kanállal a meggyet kristálycukorral enyhén meghintettem, de ez elhanyagolható, viszont aki már olvasott nálam pár bejegyzést az tudja, hogy nálunk az édes sütemény az bizony édes 🙂

Mikor ezzel is elkészültem, visszatoltam a tésztát a sütőbe és addig sütöttem amíg a teteje el nem kezdett aranybarna színt mutatni.

Ekkor kivettem és 15-20 percig még a gázon hagytam, hogy összeálljon rendesen, és ne potoygjon ki belőle a meggy.

IMG_2219

Vélemény, hozzászólás?