Szegedi Ifjúsági Napok 2016

Idén volt szerencsém sajtósként résztvenni Szeged legnagyobb zenei fesztiválján, amit idén Augusztus 24-28. között tartottak a partfürdőn. Új szervezőkhöz került a stafétabot és az IH rendezvényközpont szervezte meg az eseményt. Így érthető módon, rövidebb lett a fesztivál és a fellépők száma is csökkent.

Első nap szokásos Majka / Halott Pénz / Wellhello kombináció nyitotta a fesztivált. Annyira nem rajongom a magyar zenékért, de ezeket szívesen hallgattam, viszont valahogy még nem járt át a fesztvál élmény.

Másnap már elkezdtem tesztelni a lehetőségeket, ahol enni tudnak a fesztiválozók, ha megéheznek.

Első körben a Szegeden méltán híres pizzafutár, XXL pizzaszeletét kóstoltam meg, 100%-ban elégedett vagyok vele, talán az egész fesztiválon ár/érték arányban a legjobb választás volt, hiszen 690Ft egy brutál nagy szelet, amivel bárki jóllakik ebédre, vagy vacsorára. Hozzá a 0,5 liters kólát kértem ami sztenderd áron 360Ft volt, bárhol kértük.

Ebben az évben kötelezővé tették a festipay kártyát, így a jelenlevők csak akkor tudtak csomagot elhelyezni a ruhatárban, ha rendelkeztek ezzel a készpénzt helyettesítő fizetőeszközzel, vagy paypass-os bankkártyával.


A fesztiválozás általában nem egy olcsó mulatság, érdemes előre átgondolni, mi az amit magunkkal tudunk vinni, és nem kell feltétlenül a helyszínen beszereznünk a bolti ár többszöröséért. Olvasd el ezt a cikket, és tudd meg, mit érdemes egy hétvégi kiruccanáshoz magaddal vinni!


 

IMG_4106
Elnézést a képminőségért, de este 11 után készült a kép, nem a legjobb fényviszonyokkal 🙂

Ezután másnap reggel magyarosabb ízeket kerestem, így libazsíros és tepertőkrémes kenyeret ettem lilahagymával. Megmondom az igazat, ízlett. Egy zsíroskenyértől nem vár az ember nagy gasztronómiai élményt, de mondjuk ha megrőltették volna magukat és tesznek rá két szelet paradicsomot, és enyhén megsózzák, abba nem haltak volna bele, főleg, hogy darabja 225Ft volt. Sőt, gyanítom, hogy a kenyér valószínűleg nem aznap sült, hanem még az előző napról maradtakat sózták ránk. De félkómásan, éhesen minden finomabb.

IMG_4056


A két étkezés között ellátogattam a civil faluba, ahol sok érdekességet tudtam meg az Európai Unióról, az Erasmus+ programokról, és rengeteg szuvenírt és relikviát gyűjtöttem be a délelőtt folyamán.

IMG_4088

Van itt minden, a vasalódeszka védőtől a fekete szív alakú bögrén át egészen a bögre melegítőig. Napszemüvegekből sem lesz hiány jódarabig, és a Nemzeti Ifjúsági Tanács gondoskodott róla, hogy füldugóm is legyen a következő félévben.

IMG_4101

Ne kérdezzétek nekem minek vasalódeszka védő, de egyszer még biztosan hasznát veszem majd! 🙂

 

A coca cola egész élményparkot varázsolt a SZIN-re, ahogy az tették már egy évvel ezelőtt is, most viszont még nagyobb volt a buli, és egy napozóteraszt is kialakítottak. Készítettem náluk két festett üveget, ami a videózós falam fogja díszíteni a továbbiakban.

IMG_4089

 

A másik kedvencem a rekocsma volt, akik ÖKO tudatosságra próbálták nevelni a fesztiválozókat, a REpohárral, amivel olyan kiváltságok jártak együtt, mint például a VIP komposzt WC. Mellesleg a pohár felületén Szeged Város látképe volt látható, ezzel igazán egyedivé téve a terméket.

IMG_4085
🙂

Ebédre jött, egy általam már rég kinézett étel, a Tom Burger – Juicy Lucy burgere. 1200Ft-ért kínálták a fesztiválon, ezért kap az ember egy 28 dekás marhahús pogácsát, trappista sajttal töltve, és a szokásos uborka-paradicsom-lilahagyma kombinációt. A szórólapon az volt, hogy saját szószaik vannak, gondolom ez a fesztiválra nem vonatkozik, mivel simán nyomták bele a bolti majonézt és kecsapot a burgerbe.

IMG_4047

Maga a burger finom volt, bár az enyém épp elég “RARE”, azaz félig nyers lett, amit annyira nem preferálok, de összességében nem volt vele probléma. A hús fűszerezése enyhén csípős, amit a zöldségek és a szószok jól kompenzálnak! Külön dicséret, hogy friss hamburger zsemlében kaptam, így az összehatás laktató és jó élmény maradt.


Másnap este igazi kalóriabombákat vettem szemügyre, köztük a másik Szegeről induló Morzsa guruló bisztrót, ahol az ő BBQ Burgerüket kóstoltam, házi burgonya chipssel. 1490Ft-ért kínálják ezt a finomságot a kocsiból.

IMG_4078

A burger nagyon finom, szaftos volt, viszont a köretként kapott burgonya hideg és sótlan. Valamint az előttünk álló nagyjából 3x annyit kapott mint mi, bár lehet nem voltunk szimpatikusak nekik, pedig mind a 6-an a társaságból ezt ettük, így náluk hagyva egyhatod havi minimálbért.


 

A harmadik nap is tartogatott gasztronómiai kihívásokat, azonban a SZIN legnagyobb rablását is sikeresen megtaláltam.

Konkrétan a fotón látható 4db sima juhbeles “roppanós” virsli, nevenincs mustárral és kecsapos dobozból nyomott cukros paradicsom szósszal, amit kecsap néven kínáltak. Majonézt már nem is mertem kérni.  Mindezt megkoronázta a két 2 tegnapelőtti zsemlével, és a “hosszúkávé tejjel” amit a szemem előtt lefőzött espresso jelentett két kávétejszínnel. Így felsorolva nem is lenne ezzel semmi baj, csak ha megmondom, hogy ez mind 1200 jó magyar forint volt.

IMG_4082

 

Valamint hogy reggel 4től-11ig csak ők voltak nyitva. De még a fesztiválon kinn állomásozó Segafredo kávés is délben nyitott! Mikor akar eladni egy kávézó kávét? Nem reggel? Még mindig nem tudtam felfogni a logikát ebben. Pedig jópáran kerestek kávét velem egyetemben! Így, maradt az amúgy ihatatlan sötét színű valami, két cukorral.


 

Ebédre azért már jobb minőségű kaját találtunk, hiszen kinyitottak az éttermek, és kipróbáltam a kolbice tölcsért végre.

IMG_4092

Ezt tudom mindenkinek ajánlani, bár a savanyú káposzta a sajtszósszal számomra érdekes ízélmény nyújtott, a napom fénypontja mégis ez az étel volt. Jól laktam vele, és különösen szimpatikus, hogy friss hozzávalókat használnak, nem 3 napos kenyeret kaptam. 1490Ft a képen látható étel, ami a kínálatukban a legdrágább összeállítást jelentette, de direkt ezt kértem, hogy ne maradjak le semmiről. A tetején látható sült hagymachips egyszerűen zseniális, csak a kis pálca amit adtak, hogy azzal egyem jelentett igazi kihívást, hogy a fele ne a pólómon landoljon 🙂


 

Utolsó napra egy édesség maradt, amit nem kóstoltam meg, de mindenképp szerettem volna, ez pedig a frozen roll volt, ami kuriózumnak számít nálunk, hiszen Budapesten is csak elvétve készítik, Szegeden pedig most nyitott meg az első olyan hely, ahol kapható.

Nekem szerelem volt első látásra, majd kóstolásra is, ugyanis valódi gyümölcs és tejszín van csak benne, semmi tartósítószer vagy adalékanyag. Az ember orra előtt készítik, ahogy azt az alábbi videóban is megnézhetitek.

 

IMG_4100

 

 

Köszönöm a szervezőknek, hogy lehetővé tették számomra, hogy ott legyek  a fesztiválon.Remélem a kritikáim nem voltak túl élesek.Nem szerettem volna senkit megbántani, csak leírtam az őszinte véleményem!

Összességében a fesztivál hozta a tőle elvárt szintet, viszont a festipay kártyát én a helyükben hamarabb bepromóztam volna, ugyanis a tájékoztató füzetben csak, mint lehetőség szerepelt, a valóságban viszont készpénzzel sehol nem lehetett fizetni. 

Ebből adódóan első nap a festipay feltöltőpontok előtt kígyózó sorok álltak, mert látszólag nem csak engem ért váratlanul a dolog.

12615541_1231131796975825_8048398794437380835_o

A borító és zárókép forrása: Szegedi Ifjúsági Napok Hivatalos Facebook oldal

Hasonló bejegyzések

1 Comment