Sárgadinnyés Joghurttorta

Tekintettel arra, hogy már javában tombol a nyár, elő kell venni a “hütiket”, igen jól olvastad 🙂 Mivel ezeket a finomságokat nem kell sütni, csak hűteni, így a közös nevük hüti 😀

Ebben a receptben pedig igazi nyári hangulatot kölcsönöz nekünk a sárgadinnye és a hideg joghurt párosa! A sárgadinnye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gyógynövényként is ismert. Finom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et. Vagy ezt az isteni sárgadinnyés joghurttortát is, ha hűsítő finomságra vágyunk ebben a kánikulában. Amellett, hogy isteni finom, ennél olcsóbb édességet nem nagyon tudunk a család elé tenni, hiszen a képen látható mennyiség, ami egy 28 centis formában készült mindössze 1500Ft-ból kijön, és 16 szelet simán kijön belőle!


Érdekel, hogy juss túl hatékonyan a kötelező bevásárláson, úgy, hogy a pénztárcádat is megkíméled? Töltsd le a takarékos vásárlási kisokost!


 

Ezeket érdemes még tudni a sárgadinnyéről:

Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Vitaminbomba és természetes gyógyszer: az egyik legjobb A- és C-vitamin vitaminforrás ez a gyümölcs, s a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- (niacin) vitaminban. Káliumot, és rostot is tartalmaz. Magas béta-karotin tartalmának köszönhető gyönyörű színe, amely miatt nyilván elnevezése is megszületett. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely zsírban oldódik, s ezért nagyon kell ügyelni helyes adagolására, nehogy felhalmozódjon a szervezetünkben. Karotin tartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is. Ráadásul a bőr gyorsabb barnulásában is segít! Jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti.

Szintén béta-karotin tartalmának köszönhetően a hasi rész bármely gyulladásos megbetegedésének gyógyításában, illetve vékony és vastagbélgyulladás esetén is eredményesen alkalmazható. Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem egészségéhez. A szem időskori megbetegedésének (szürkehályog) ellenszere az A-vitaminban gazdag táplálkozás, a sárgadinnye fogyasztásával így ez is könnyen elkerülhető. Az A-vitamin kúraszerű szervezetbe vitelével 39 %-kal csökkenthető a hályog kialakulásának rizikója. A sárgadinnye gazdag C-vitaminforrás is, ami a szervezetbe juttatás után antioxidánsként működik. A szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen is fegyver lehet a sárgadinnye, mivel zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. A C-vitamin ezen kívül a fertőzések ellen is véd, “leszámol” számos baktériummal és vírussal. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, illetve a rákos sejtek megjelenését is a szervezetben.


[
Forrás]

IMG_3401


Hozzávalók:

1000ml natúr joghurt
2 kg érett sárgadinnye
3 csomag zselatin (Dr. Oetker kis tasakos)
2 csomag átlátszó tortazselé
3dl narancslé
1dl málnaszörp


IMG_3400

Elkészítés:

A sárgadinnyét cikkekre vágjuk, és a cikkeket elfelezzük. Én mindegyik aljáról csentem egy centis darabot, mert nagyon kilógott volna a tosrtaformából. A levágott részeket pedig beleturmixoltam a natúr joghurtba. A tortaforma alját sütőpapírral béleltem ki, de ez csak azért kellet, hogy ne szivárogjon el az alja, mivel ahogy a fotókon is láthatjátok ez a hüti csak joghurt és gyümölcs párosításával született meg, nincs az alján semmi szilárd ami megtartaná.

IMG_3403
Szóval ahogy a fotón láthatjátok belepakoltam a sárgadinnye cikkeket a tortaformába, majd a joghurt egyharmadát az egyik forró vízben feloldott zselatinnal elkeverve a tortaformába öntöttem és a fagyasztóba tettem. Igen, a fagyasztóba, mivel ott gyorsabban megszilárdul a zsleatn, és nem folyik el az alja. Innen fél óra múlva már szilárd(nem fagyott) állapotban vehettem ki, és felfőzhettem a következő adag zselatint, amit szintén joghurttal kevertem el, majd a torta tetejére öntöttem, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

Reggelre tökéletesen megszilárdult, ekkor a 3dl narancsléből és az egyik átlátszó tortazseléből elkészítettem az első csíkot a tetejére, majd mikor ez megszilárdult rajta, akkor jöhetett a málnaszörpös verzió.

Pár órára visszatettem a hűtőbe dermedni, és ebéd után már tálalhattam is a finom, hideg desszertet!

IMG_3402

 

IMG_3404

Vélemény, hozzászólás?