Gyomorkímélő recept – Csirkecomb Cukkinis Édesburgonyával

Ha alaposabban körülnézünk a boltokban, piacon, nem csak egyfajta burgonyával találkozunk. Az édesburgonyától sokan elfordulnak a nevében szereplő „édes” szó miatt, pedig sokkal egészségesebb, mint a “nem édes” sima krumpli. Rendszertanilag az édesburgonya a szulákfélék családjába tartozó növény, mely a burgonyafélékkel együtt a burgonyavirágúak rendjét alkotja.

Magyarországon sajnos kevésbé ismert, és csak elvétve kapható, pedig éghajlati adottságaink alapján termeszthető lenne hazánkban is. Néhány lelkes termelő kivételével azonban sehol sem foglalkoznak vele komolyabban.

Három fajtája ismert, melyek közül Magyarországon a sárga húsú a legelterjedtebb. Ez a változat sokféleképpen elkészíthető, jól beilleszthető a magyar konyhába, de akár egzotikusabb ízeket is az asztalra varázsolhatunk vele. A lila húsúnak a legnagyobb a szárazanyag tartalma, amiből nemcsak, hogy ízletes, de különleges lila színű pürét készíthetünk. A fehér húsú édesburgonya íze kevésbé erőteljes a többi fajtához képest, jobban hasonlít a burgonyára.

A batáta, vagyis az édesburgonya nagy előnye, hogy szabályozza a vércukorszintet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő szervezetben is, mivel a vérben megnöveli az adiponektin szintet. Az adiponektin egy olyan hormon, ami részt vesz a glükóz szint szabályozásában és a zsírsavak oxidációjában, lebontásában. A zsírszövet (a terhesség alatt pedig a méhlepény) termeli, ahonnan később a véráramba kerül. Fontos tulajdonsága továbbá, hogy csökkenti az inzulin rezisztenciát, mivel ha magasabb koncentrációban van jelen a vérben, a sejtek könnyebben veszik fel a cukrot.

Az édesburgonya emelett rendkívül gazdag rostokban, melyek hosszú órákon át a jóllakottság érzését keltik. Nem beszélve arról, hogy a rostok elősegítik a bélmozgás egészséges szinten tartását, és a gyomorrontás kitűnő ellenszere is egyben. Mint azt jól tudjuk az ilyenfajta betegségeknél ajánlott a rostban gazdag táplálkozás, és legtöbbször probiotikumokkal állítják vissza a bélflóra egészségét. Régen is sós burgonya és háztartási keksz volt a megoldás ilyen esetekre, de a modern konyhaművészet és az orvostudomány fejlődésével ma már ez jóval rövidebb és kevésbé kellemetlen folyamat.

IMG_3191-1

Bevallom még én sem ettem édesburgonyát soha, így nekem is új dolog volt. Az ízét a sütőtökéhez tudnám hasonlítani, és első kóstolásra nagyon finom volt! Vason párolva készítettem el, az alábbi leírás szerint:

 Hozzávalók:
0,5 kg édesburgonya
3 nagyobb paradicsom
1 kisebb cukkini
1ek delikát
100g vaj
1 közepes fej hagyma
6 csirke felsőcomb

IMG_3192

Elkészítés:

Az édesburgonyát megpucoljuk, majd megmossuk a többi zöldséggel együtt. Egy 30×40-es tepsibe 2dl vizet öntünk, és ebbe egy teásknál delikátot szórunk. Aztán belepakoljuk a zöldségeket, én az édesburgonya-cukkini-paradicsom sorrendet választottam. Majd a zöldségekre kockázzuk a vajat, és betesszük 200 fokra a sütő középső rácsára. A húst szépen megmossuk, és szintén egy kisebb tepsibe tesszük, felöntjük egy deci vízzel és kevés sót szórunk rá. A megpucolt hagymát félbe vágjuk, majd szeletekre, és a hús mellé tesszük a vízbe.
Ezt a tepsit is a sütőbe tesszük, csak a legaljára, és 20 percig rá sem nézünk 🙂

Ezután megfordítjuk a húst, és ha kell még adunk alá vizet, hogy a másik felét is készre tudjuk párolni benne. Amikor elfő alóla a víz akkor kezdjük 5 percenként forgatni, hogy minden oldala ropogósra süljön.
2-3 forgatás elég lesz neki, eddigra a zöldségek is biztosan elkészülnek. Egy tálra halmozzuk őket, és tálalhatjuk is.

IMG_3190-1

Vélemény, hozzászólás?