Nutellás Croissiant

Régóta szerettem volna házi vajas leveles tésztát készíteni, de valahogy mindig kimaradt az életemből. Viszont a héten összezártak a nagymamámmal, amíg a szüleim nyaralnak (elvileg ő vigyáz rám, de gyakorlatilag inkább ez már fordítva van). A nagyi mestere a kelt tésztáknak, és megmutatta, ő hogyan készíti el ezt a finomságot!

IMG_3093

Töltelék gyanánt nutellát használtunk, de lekvárral vékonyan megkenve, vagy kakóporral is tökéletes lehet!

IMG_3092
Kedvenc képem. <3

Hozzávalók:

2 tojássárgája
2,5dkg friss élesztő
5dkg porcukor
2dl tej
csipetnyi só
40dkg liszt
(plusz a nyújtáshoz)
25dkg vaj


IMG_3087
A tálaláshoz használt tálat a Butlers.hu biztosította.

Elkészítés:

A tésztához 3dkg vajat elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet a porcukorral meglangyosítjuk, és utána belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percre félretesszük. A lisztes részbe egy mélyedést készítünk és belekeverjük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk az élesztős-cukros tejet. Kézzel megdagasztjuk, majd 25-30 percre félretesszük, amíg duplájára kel.
A maradék vajad addig egy sütőpapíron liszt és egy nyújtófa segítségével 30×40-es téglalap alakúra nyújtunk. Én sem tudtam elképzelni, hogy ez működik, de bejött! Csak lisztezni kell a felületét, és nem fog mindenhová odaragadni. Ezután amíg a tészta kel a hűtőbe tesszük, hogy picit visszadermedjen.

A megkelt tésztánkat lisztezett felületen a képen látható módon kinyújtjuk:

 

IMG_3061
Kb 60×40-es téglalap alakúra nyújtjuk.

Ezután a sütőpapíron kinyújtott, majd vissza fagyasztott vajat tegyük a közepére, és hajtogassuk rá a tésztát, hogy befedje. Majd hajtsuk fentről lefelé félbe, majd oldalról három hasábot magunk elé képzelve egymásra hajtjuk őket. Ez így leírva nem túl egyértelmű, de mikor előtte lesz a tészta teljesen világos lesz, és szinte magától érthetődő.

IMG_3060
Ilyet kell kapnod.

Lisztezett felületen újra kinyújtjuk 60×40-es méretre, és újra meghajtogatjuk. Majd ezt még egyszer elvégezzük. És utoljára kinyújtjuk, majd félbe vágjuk, és a fotón látható háromszögeket vágunk belőle a pizzavágóval:

IMG_3098
1-1 evőkanál nutella kerül mindre, majd felgörgetjük szépen.
IMG_3099
Ha ez is megvan a tetejét lekenjük tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre.

Amikor aranybarnára sült kivesszük, és már ehetjük is.


Még néhány fotó az elkészült finomságról:

IMG_3091

 

IMG_3094

 

IMG_3090

A talat amin felszolgáltam a Butlers.hu biztosította, linket itt találtok hozzá.

 

IMG_3088

 

IMG_3089
A tálaláshoz használt tálat a Butlers.hu biztosította.

Vélemény, hozzászólás?