Nutellás – Banános Muffin

Igazából a muffin az egyik legegyszerűbb sütemény, gyakorlatilag a brownieval egy szinten van, sőt! Talán még annál is egyszerűbb, mert itt nem kell a csokit előre megolvasztani vízgőz felett. Majd azon aggódni, hogy egyáltalán megsült-e mivel mikor az elkészül gyakorlatilag kiszámíthatatlan, hogy félig nyers-e vagy épp tökéletes. Ne felejtsük el azt sem, hogy gyakorlatilag bárki, bármikor nekiállhat hiszen sütési ideje 15 perc összekeverni 5 perc alatt lehet, ha minden kéznél van, az alaprecept pedig ezerféleképp variálható.

Tudtátok, hogy az angol muffin sütemény eredete egészen a X. századra nyúlik vissza? A kelt tésztát Walesben forró kövön sütötték, és kezdetben az arisztokrata családok házicselédei fogyasztották a leginkább maradék süteményekből, kenyérből, semmire sem jó morzsákból készült csemegét.

A XVIII. században “muffin man”-ek járták az utcákat süteményeket árulva, erről nemcsak a The Muffin Man mondóka tanúskodik, hanem Jane Austen egyik regénye, a Meggyőző érvek is. Amikor a ház urai is megkóstolták, a családi vacsorák és teadélutánok kötelező eleme lett, de méltó helyére akkor került, amikor a társadalom széles rétegei rájöttek arra, hogy a muffin egy borzasztóan egyszerű és épp annyira finom édesség. Bár a nevük ugyanaz, az Amerikában elterjedt muffin valójában teljesen más, mint a régi angol muffin. Az amerikait eredetileg cupcake-nek hívták, és csupán liszt, vaj, tojás és cukor keveréke volt, amit pár perc alatt összekevertek és muffinpapírban gyorsan kisütöttek. Mivel a felszíne lapos volt, dekorálhatták cukormázzal, csokoládémázzal vagy épp habbal. A két változatból és receptből az évek alatt kialakult a ma is ismert muffin, ami persze most sem egyfajta sütemény, hiszen variációi, ízesítései, töltelékei számának legfeljebb időnk vagy pénztárcánk szabhat határt.


Ha nem szeretnétek, hogy pénztárcátok gondot jelentsen,  olvassátok el ezt a cikket!


Nálunk most nutellás-banános készült belőle. Mondanom sem kell isteni lett, hiszen a benne található alapanyagok külön – külön is nagyon finomak! Egyben pedig….  A nutella és a banán párosítása felér egy tiramisuval vagy somlói galuskával is. Anyagköltségben is verhetetlen, hiszen az alaprecept összesen öt hozzávalóból készül mégis egyszerre finom és mutatós is, amivel elkápráztathatjuk a családot, vagy szívünk választottját.

A fotókon látszik is, hogy egyre kevesebb található belőlük a képen, hiszen jobbról-balról el-el csentek belőle egyet-egyet mikor épp nem figyeltem oda!

 

Az alább található recept pedig, az amúgy is egyszerű süteményt  még tovább egyszerűsíti, hiszen nincs szükségünk hozzá külön mérlegre, egy 3 deciliteres bögrével megoldhatunk mindent!

A mosatlan miatt sem kell aggódni, mivel a sütőformát nem kell elmosni, ha kapszlikban sütjük Ha szilikon formánk van, akkor pedig még az sem kell. Csupán a tál amiben kikeverjük, és a bögre lesz a mosogatni való, amit bőven van időnk megtisztítani, amíg sülnek a kis finomságok. Érdemes azzal a kanállal kikeverni az egészet amivel az utolsó 5 evőkanál nutellát tesszük a tálba, és akkor még plusz fakanál sem kerül a mosogatóba. Valamint azzal közvetlenül a kapszlikba is tudjuk majd szedni a tésztát.

IMG_1854
A nutella szinte még olvadozik benne <3

Hozzávalók:

2 bögre liszt
1 bögre cukor
1/2 bögre kakaópor
1/2 bögre olaj
1/2 bögre tej
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
5ek nutella

 

IMG_1849

Elkészítés:

Gyakorlatilag a banánon kívül mindent összekeverünk fakanállal egy tálban, és a kapszlikba adagoljuk. A papírokat háromnegyedig tesszük a masszával, és a tetejére nyokodunk 2-3 banánkarikát.

Majd a 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük őket. Nálam ez 12 és 15 perc között volt, pontosan nem tudom, de ez úgyis függ a sütőtől is.

IMG_1856

 

IMG_1860

 

A muffinok eredete részt itt találtam: (LINK)

Hasonló bejegyzések