Házi Kürtőskalács a nagyi receptje alapján

Újabb receptet készítettem a Nagyi Titka pályázatára, de nem ám akármilyet!
Nagyon régi, de annál finomabb receptet túrt nekem elő a Nagyi, hogy igazi nagyi titka bejegyzés születhessen belőle. 🙂

Gyerekkorunkban is ritkán jutottunk hozzá ehhez a különlegességhez, házilag készült formában, mivel tényleg macerás, bár zárójelben megjegyezném, hogy azért még így is könnyebb, mint mondjuk egy Eszterházy torta.

kurtos5

A körtőskalács tésztájához a tegnapról megmaradt fél kiló Nagyi Titka kelt tésztákhoz való keveréke került, és a végeredmény újra lenyűgözte a családot!

Nem mondom, hogy olyan szép egyenletesek lettek, mint annak idején a mamáé, de azért nem néznek ki olyan rosszul! Sőt, a többiek szerint szépek, csak nekem túl magasak az elvárásaim. 🙂 Az ízük viszont egyöntetű szavazás mellett nagyon finom!

Hozzávalók:

50 dkg Nagyi Titka Kelt Tészta Süteményliszt
10 dkg vaj
2,5 dl tej
2 egész tojás + 2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 csomag friss élesztő
ízlés szerint kristálycukor
2ek fahéj
2ek holland kakaópor
olaj

kurtos7
Innen látszik igazán jól a kürtő 🙂

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a kezünkkel elkeverjük benne a két kanál cukrot. Majd ráütjük először a két egész tojást, utána pedig a sárgákat külön hozzáadjuk. Ezt én már elkezdtem összedolgozni kicsit, és amikor már jó morzsás, hozzáadtam a langyos tejet. Szépen eldolgoztam benne a hozzávalókat egyenletesen, és végül amikor már elvált az edény falától, akkor az olvasztott vajat is beleöntöttem. Innentől kb. 8-10 percig dagasztottam a tésztát, mire szép fényes lett és elvált az edény falától, és maradék nélkül lejött a kezemről is.

kurtos9
Ekkor egy tiszta konyharuhával letakartam és kitettem a teraszra egy órára kelni. Addig a családban mindenki kezébe nyomtam  egy fél literes energiaitalt, vagy egy 0,33-as üdítőt, mivel külön kürtőskalács formánk sajnos nincs itthon. Mikor ezt mindenki szépen megitta,( ha akarta, ha nem 🙂 ) fóliával körbetekertem őket és már csak arra vártak, hogy megkeljen a tészta.

Egy nagy lapos tányérban összekevertem addig 4-5ek cukrot a fahéjjal, a másikban pedig a kakaóporral, és a közelbe tettem őket, mert ezekben fogom hempergetni a kürtőket. Egy kis tálba 2 dl olajat öntöttem és belekészítettem a kenőtollat is.

Ekkorra a tészta nagyjából háromszorosára kelt, és elkezdtem belőle hoszzú csíkokat sodorni a kezemmel. Kb. 50-60 cm hoszzú csíkok lettek, ezeket letettem a konyhaszekrény munkapadjára és a nyújtófával szépen kilapítottam őket, és feltekertem az előkészített “kürtőkre”. Majd szépen egyesével megkentem az olajjal, és beleforgattam a cukrozott kakaóporba és fahéjba.

kurtos1

A sütőt begyújtottam 180 fokra és a kalácsokat szépen állítva a tepsire tettem, majd betoltam őket 20 percre. 10 perc után megfordítottam a tepsit, hogy mindegyik egyenletesen süljön.

kurtos8


Sülés közben kicsit még megkeltek, de ez jobban kiemeli a  “házi” jellegüket!


 

 

kurtos5

 

kurtos2
Családi piknik a kertből szedett meggyel, és cseresznyével <3

 

kurtos6
Az íze szerencsére sokkal jobb, mint a kinézete!

 

kurtos4

Hasonló bejegyzések