Nagyi titka – KakaósCsiga

Szép jó napot mindenkinek, nemrégiben egy nagyszerű felkérést kaptam a Nagyi Titka forgalmazójától, miszerint Sütimestert keresnek a csapatukba, és hogy lenne-e kedvem részt venni az ehhez kapcsológó játékukban? Természetesen elfogadtam a lehetőséget, hiszen mint tudjátok imádok süteményeket készíteni. Egyetlen kikötés az volt, hogy olyan receptet készítsünk, amit magával vihet a család ha kirándulni mennek.

A csomagban amit kaptam tőlük a Nagyi Titka Kelt tésztákhoz való speciális lisztje volt található, így már tudtam is mivel fogok indulni a versenyben, természetesen stílszerűen a nagymamám egyik receptjével, amit kiskorunkben kaptunk tőle mindig útravalónak, ha valahová indultunk. Ezt a receptet már megosztottam veletek idestova majd két évvel ezelőtt, a blog indulásakor. Viszont most ennek a remek lehetőségnek hála időt szántam, hogy újra elkészítsem és most már jobb fotókat társítsak hozzá Nektek!


Jó szórakozást kívánok hozzá !

Az eredeti recepthez még ez a fotó volt mellékelve.

Hozzávalók: 

Tészta:
3 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
5dkg cukor
50dkg Nagyi Titka Kelt Tészta süteményliszt
1 kk só
5 dkg puha vaj
1 cs. vaníliás cukor
1 tojássárgája

Töltelék:
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
5dkg kakaópor


csiga6

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk( ne legyen túl meleg, mert megöli az élesztőgombákat) és elkeverjük benne a friss élesztőt, egy evőkanál cukrot, és liszet, majd langyos helyen kelesztjük .

A lisztet tálba szitáljuk, hogy ne legyen darabos, eközben átveszi a szoba hőmérsékletét, ami fontos az élesztő miatt!  Hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a puha vajat. Ezt összemorzsoljuk.

Amikor az élesztő szépen feljött (4-5 perc) a morzsalékhoz adjuk a tojás sárgájával együtt. Kézzel vagy a dagasztó géppel egynemű tésztává dolgozzuk. Ha ragad a kezünkhöz a tészta, akkor egy kis lisztet adunk még hozzá. Ha nem áll össze, tegyünk hozzá még egy kis tejet 🙂

Addig dagasztjuk, amíg fényes rugalmas tészta lesz, és elválik az edény falától!

Liszezett deszkára borítjuk, kis félgömböt formálunk belőle, majd visszatesszük a tálba és meleg helyen duplájára kelesztjük. (20-25 perc alatt)

csiga5

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtunk, és megkenjük az olvasztott vajjal, majd meghintjük a kakaóval elkevert porcukorral. A hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd kis korongokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól kellő távolságra rakjuk, úgy, hogy sütés közben ne érjenek össze majd.

15 percig még jó ha meleg helyre tesszük ( Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy amíg az első  sül mindig a sütő fölé teszem a következő tepsit és amre az előző megsül, addig a következő még kelhet egy kicsit 🙂 )

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Porcukorral megszórva tálalhatjuk is !

Jó étvágyat !

csiga2

csiga4

csiga3

Hasonló bejegyzések