Vasárnapi VendégBloggerem Sylvia Gasztro Angyal

Malmos Szilviának hívnak (blogomon: Sylvia Gasztro Angyal), Veresegyházon élek. A szépségiparban dolgozom sminkesként és alakformálással is foglalkozom. Egy elfoglalt Nő és egyben anyuka vagyok, egy 12 éves vagány kisfiú boldog anyukája.
Nem kötelességből, hanem örömmel, élvezetből, szenvedélyből sütök-főzök! Hobbim a gasztronómia, egyik nagy álmom, hogy egyszer saját szakácskönyvet írhassak, de addig is nagy lelkesedéssel és örömmel írom gasztro blogomat és mostanság újdonságként néhány perces recept videókat is készítek, még több segítséget nyújtva követőimnek az ételek elkészítéséhez. Szívesen kísérletezgetek új ízekkel is és boldog vagyok, ha a családom és a barátaim dicsérik a főztöm.
 10314753_770798546265572_4560087467158902847_n

Jöjjenek a kérdéseim:
1.A családod a főzés szenvedélyedből fakadó ételeket nyilván nagyon szereti, de mit szólnak ahhoz, hogy meg kell várni amíg a fotók elkészülnek?
Igen, az éremnek két oldala van. A gasztronómia imádata jó és rossz dolgokat is rejt magában, családomra kivetítve. A jó alatt értem azt, hogy szeretettel és rendszeresen meglepem őket régi, családi ételekkel, valamint újdonságokkal. Nagyon szeretem a régi, tradicionális, magyar ételeket, amiket még akár nagymamám készített (ilyen például a babgulyás, paprikás krumpli, pogácsa, dödölle receptem is), viszont imádom a különlegességeket is, belekóstolni más kultúrák ízvilágába. Visszakanyarodva a kérdéshez, mindezek miatt szerencsés helyzetben van a családom, mivel mindig meglepem őket valamivel, de amit említettem, az érem másik oldalát, nem szeretik. Vagyis nagyon jól rátapintottál a lényegre a kérdéseddel, sokszor türelmetlenek és éhesek, de addig senki nem ebédelhet nálunk, amíg én nem végeztem az ételeim fotózásával. (Hozzátenném, hogy ez általában kicsit hosszadalmas feladat, mivel az elmúlt évek alatt próbáltam fejleszteni amatőr ételfotózásomat. Díszletekkel, megvilágítással is.)
2. A kisfiad szokott segíteni az ételek elkészítésében, vagy csak megeszi ami elkészült? 🙂
Nem szeretnék reklámot csinálni semmelyik gyorsétteremnek sem, de a kisfiam sajnos őket jobban preferálja, mint az én főztömet. Egy fájó pont ez nekem, hogy sokszor meg sem kóstolja, amit készítek. Sajnos nagyon-nagyon rossz evő kicsi korától fogva. Én mindig bizakodom, hogy ez idővel változni fog. Azért, hogy vele kapcsolatban valami pozitívat is említsek, a receptjeim közül akad néhány kedvence, például a muffinjaim és a tejberizs, amit már tökélyre fejlesztettem, mert ez az egyik kedvenc étele. A konyhában segíteni nekem a főzésben nem szokott, viszont mivel nagyon ügyes, bizonyos háttérmunkákban, például videó készítésben a párommal együtt, nagy segítségek nekem.
3. A videók elkészítése és összevágása mennyi időt szokott elvenni? Mert én is tervezem hasonló videók készítését, de még kezdő vagyok ezen a téren.
A blogom szerkesztésében és úgy szintén a videók rögzítésében is akad segítőm. A videók elkészítéséhez komoly video szerkesztő programok szükségesek. Néha nem egyszerű feladat, mert egy mindössze másfél perces video elkészítése is komoly előkészületeket igényel, gondolok itt a kamera beállítására, megvilágításokra, az utólagos vágásra, szerkesztésre. Most magát a főzést nem számítom, ami a recept bonyolultságától függően akár pár óra is lehet, de ezt nyilván te is tudod :). Egy video összeállítása 2-4 órát is igénybe vehet. Szerencsére mi ezt családon belül meg tudtuk oldani, mert párom webfejlesztéssel is foglalkozik (http://web-designer.hu).
4. A blog életében mi volt talán a legnagyobb fordulat, ami a te életedre is kihatott?
2014 óta vagyok gasztro blogger. Gyakorlatilag egész életemre kihatott ez az időtartam. Nem tudnék azonban egy-egy jelentősebb eseményt kiragadni. Amiben változtak a dolgok azóta például: megváltoztak főzési szokásaim. Mint korábban már említettem nem egyszerű nálunk egy étkezés, mert már tudja a család és a barátok is, hogy a blogozás bizonyos következményekkel jár :).
Abban is változtam, hogy sok esetben úgy állítom össze az otthoni heti menüsort, hogy vajon mi finomságot nem készítettem még, vagy már nagyon régen volt. Az is újdonság – ami csak Facebook oldalamon látható -, hogy a gasztro túráimat, amikor egy-egy étteremben megfordulok ebédre, vacsorára, vagy nyaralásaim alatt akkor ezekről az gasztro túráimról (így is nevezem az oldalamon) közvetítek szintén fotókkal illusztrálva, követőim felé.

Jöjjenek a receptek, mert Sylvia nem bízta a véletlenre, főételt és desszertet is küldött nektek!

A főétel: SZÓJASZÓSZBAN PÁCOLT SAJTOS BROKKOLIS CSIRKEMELL
szojaszoszban-pacolt-sajtos-brokkolis-csirkemell-5
Hozzávalók 4 főre:

kb. 80 dkg csirkemell filé
0.5 kg brokkoli
1 db sárga kaliforniai paprika
kb. 8 gerezd fokhagyma
1.5 dl szójaszósz
2 ek méz
100 g majonéz
15 dkg trappista sajt
3-4 szál újhagyma
só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint

szojaszoszban-pacolt-sajtos-brokkolis-csirkemell-1
Elkészítés:

A megtisztított csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük és ételízesítővel ízesített vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük. A paprikát vastagabb hasábokra vágjuk. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és elkészítjük a pácot. Egy tálban összekeverjük a szójaszószt a mézzel és a fokhagyma gerezdeket is belerakjuk. A húst a pácba helyezzük és jól beleforgatjuk. Egy órát a hűtőben pihentetjük. Ezután egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A pácból kivesszük a csirkemellet és a hússzeleteket a tepsibe helyezzük. Majd egy brokkoli rózsát, egy hasáb paprikát és egy gerezd fokhagymát teszünk rájuk. Becsomagoljuk a húsokat (egyik felét kicsit ráhajtjuk) és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses, ha van) sütjük 20 percig, majd kivesszük. A reszelt sajtot a majonézzel összekeverjük és az elősütött csirkemell szeletekre kis halmokat teszünk belőle. Visszatesszük a sütőbe és kb. 15 perc alatt 200 fokon készre sütjük. Tálaláskor a tetejét karikára vágott újhagymával megszórjuk és forrón, frissen már fogyaszthatjuk is. A maradék brokkolit tálaltam mellé és sütöttem egy kis hasábburgonyát.
Az édesség: FEHÉRCSOKIS MÁLNÁS MASCARPONÉS LINZERTORTA
fahercsokis-linzertorta-5
Hozzávalók 7-8 főre:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
20 dkg vaj vagy margarin
1 db tojás
egy csipet só
A krémhez:
3 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
20 dkg fehércsokoládé
1 cs habfixálóAz összeállításhoz:
3 ek málnalekvár
30 dkg málna
2 ek mandula
fahercsokis-linzertorta-6
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük minimum 1 órára. (A tészta lágy és puha.) Ezt követően jól átgyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk és sodrófával a kivajazott, kilisztezett pite formába tesszük. A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát málnalekvárral megkenjük. A krémhez 1 dl tejszínt felmelegítünk és megolvasztjuk benne a csokit és kihűtjük. A maradék 2 dl tejszínt a habfixálóval felverjük és hűtőbe tesszük. A mascarponét kikeverjük a kihűlt, olvasztott csokival és óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínhabot is. A lekváros tésztára kenjünk egy réteget a krémből, és tegyünk rá a málnaszemekből. Végül rákenjük a krém maradék felét. A süti tetejét szépen feldíszítjük a megmaradt málnaszemekkel, és megszórjuk az előzőleg száraz serpenyőben megpirított mandulaforgáccsal. Ezután bízzuk a hűtő gondjaira és ha kellően lehűlt, szeletekre vágva tálaljuk.
fahercsokis-linzertorta-4

Vélemény, hozzászólás?