Vasárnapi VendégBloggerünk, egyenesen Frankfurtból jelentkezik!

Most egyenesen Frankfurtból blogoló magyarral készítettem nektek riportot, aki a kinti életéről és az ezzel járó nehézségekről blogol a mindennapokban. Mindemellett, hogy még színesítse életét, párjával egy brazil férfival teszi ezt 🙂

A recept is egy brazil különlegesség, a Pastel névre hallgat, melynek elkészítési módját lentebb találjátok.

Gabuschka blogját ide kattintva éritek el 🙂

Most pedig következzen a kérdés, amivel bemutatkozik!

 

1. A lent található recept ötletét mi adta?

A férjem Brazíliában nőtt fel, így számára az otthoni ízeket a különböző brazil ételek jelentik. Néha én is elkészítem valamelyik specialitást, szerencsére mindig nagyon örül neki. Az eredeti receptet ő fordította nekem, mert mindenképpen a hagyományos, eredeti receptet szerettem volna elkészíteni.

A recept eredetileg a Pastel de carne névre hallgat, amely a darált hússal töltött tésztát jelenti, de én szerettem volna más tölteléket használni, ezért hívom csak “Pastel”-nek.

2. A bemutatom a szomszédom rovat, honnan származik, saját kreálmány?

Igen, a saját ötletem, szerettem volna megkérdezni más, Németországban élő magyarokat, hogy ők hogyan érzik itt magukat, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek az ittlétük során, szerintem mindig lehet egymástól tanulni. Érdekesnek tartom mások történetét meghallgatni, ki hogyan illeszkedett be az országban, hogyan birkóztak meg a nehézségekkel.

Mivel blogolok, így szerencsére van egy olyan felületem, ahol a válaszokat megoszthatom, hiszen másokat is érinthet a téma rajtam kívül.

3. A blogon található receptek közül a popcorn és sültkolbász, avagy a Frankfurti karaácsonyi vásár képekben fotó, ami leginkébb kötődik a gasztronómiához. Nem szeretnél ráerősíteni erre a vonalra?

Szeretek sütni-főzni, de csak módjával, így arra sem szánok időt, hogy saját recepteket ötöljek ki, jobb ha ezt a feladatot a profikra bízom. Viszont szívesen olvasok gasztro oldalakat és blogokat, ha valami jó (azaz, gyors, könnyű és finom) receptet keresek.
Szeretek finomakat enni, tipikus gasztro turista vagyok. Ha utazunk valahova, az első, amit megnézek, hogy mit lehet abban az országban enni, és többnyire ki is próbálom azonnal.

4. A blog életében mit tartasz a legnagyobb fejlődésnek, fordulópontnak eddig?
Nehéz kiválasztani, mert több is volt. Talán a legfontosabb, vagy számomra a legjelentőségteljesebb az volt, amikor átköltöztem a jelenlegi blog szolgáltatómhoz, és megtapasztaltam, hogy itt sokkal interaktívabb a közösség mint az előző helyemen. Korábban szinte semmilyen visszajelzést nem kaptam, itt pedig egy kedves kis közösség gyűlt össze. Sokat fejlődtem, tanultam a visszajelzések hatására, valamint engem profibb, összeszedettebb munkára ösztönöz a tudat, hogy mások is elolvassák amit írok.


Most pedig következzen a recept, ami igazi kuriózum, én biztosan el fogom készíteni, mert látok benne fantáziát!

Brazil Tésztabatyu “Pastel”

Pastel

Hozzávalók:
(kb. 12-15 darabhoz)

Tészta:

2 bögre liszt (én búzalisztet használtam) a tésztához, és egy kevés a gyúródeszkára
1 csipet cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál vodka/tequila vagy cachaca (ettől lesz ropogós és buborékos a tészta)
3/4 bögre langyos víz
bő olaj a sütéshez

Töltelék: 

Itt szabad kezet kaphat mindenki, mert bármivel meg lehet tölteni a batyukat, akár édesen, fahéjjal megszórva is finom, legalábbis a férjem szerint én még nem próbáltam. Népszerű a paradicsomos darált húsos, babos töltelék (egy bolognai spagetti szósz) vagy a mozzarella sajttal és szárított paradicsommal készült batyuk is.

Ma egy sonkás-sajtos és mozzarellás-paradicsomos (friss)- avokádós tölteléket hoztam, mindkét esetben pestót kentem alájuk. Roppant egyszerű, a sonkás-sajtos változathoz sertés sonkát és ementáli sajtot vágtam csíkokra, a vegetáriánus csomagokhoz pedig minden hozzávaló kis kockákra.

 

Elkészítése:

Érdemes a tésztával kezdeni, mert úgyis pihentetni kell egy kicsit. A víz kivételével keverjünk össze minden hozzávalót egy tálban, majd lassan adagoljuk hozzá a vizet, mialatt folyamatosan gyúrjuk a tésztát. (Így elkerülhető, hogy túlragacsos legyen, én nem is adtam hozzá a teljes víz mennyiséget.)

Gyúrjuk át a deszkán is,majd tegyük vissza a masszát a tálba, és pihentessük fél órán keresztül.

Addig legalább elkészül a töltelék, sőt már a söröket is betehetjük a hűtőbe, jól illik a batyuhoz csúszik a batyu mellé.

Mikor kipihente magát a tészta, a belisztezett gyúródeszkán lapítsuk ki a kezünkkel amennyire csak tudjuk, majd a sodrófával gyújtsuk tovább egészen vékonyra. Ízlés kérdése, hogy mennyire vékony a tészta, ha szinte papírvékony, akkor sütés után ropogós lesz, ha picit vastagabbra hagyjuk, pedig puhább. (Természetesen a férjem az előbbit, én meg az utóbbi preferálom, így csinálok mindkettőből.)

A kinyújtott tésztát vágjuk fel 15 x 9 cm-es téglalapokra, legalábbis ezt javasolta az eredeti recept. Itt is érdemes az ízlésünk alapján szabdalni, én kisebb pasteleket szerettem volna, így kisebbre is vágtam a tésztát.

Mialatt töltögetünk és formázunk elkezdhetjük az olajat hevíteni. (Fritőzben is süthető)

Pastel3

Most kezdődik a trükkösebb rész, a batyu formázása. Először megkentem pestóval a tésztát, majd ráhalmoztam valamelyik tölteléket, utána a téglalap hosszanti felén félbehajtottam, lenyomkodtam a szélét és egy villa segítségével jól lezártam a pasteleket. Elvileg félhold alakúnak kell lenniük, így nyugodtan lehet őket még formázgatni. Én meghagytam őket eredeti formájukban, örültem, hogy mindet sikerült szakadás nélkül lezárnom és a töltelék bent maradt.

Szépen sorban betehetjük őket a serpenyőbe, egyszer fordítsuk meg őket és süssük mindkét oldalát aranybarnára. Ha elkészültek, szedjük ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajtól megszabaduljunk. Lehet hozzá mártogatós szószt is készíteni, a tejfölös vagy chili szósz illik hozzá.

Pastel2

Azonnal tálalhatjuk egy korsó hideg sörrel.

Vélemény, hozzászólás?