Benedict Tojás Reggelire

Hozzávalók:

Benedict szósz/ Holland mártás

10 dkg vaj
2 tojás
4 teáskanál citromlé
2 teáskanál ecet
1 kávéskanál só
2 kávéskanál bors

Buggyantott tojás
4 tojás
2 liter víz
1evőkanál ecet
1 evőkanál só

 

A hollandi mártással kezdjük. Egy lábasban vizet forralunk. A vajat kockákra vágjuk. A tojássárgáját 2 teáskanál citromlével és a fehérborecettel elkeverjük egy fém edényben. A forrásban levő víz fölé helyezzük (ne érjen a vízbe!) és a gőzben elkezdjük keverni, apránként hozzáadjuk a vajat. Amikor a vaj elolvadt, levesszük a gőzről, ízesítjük a sóval, borssal, majd visszatesszük a gőzre, besűrítjük. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert kicsapódik a tojás. Félretesszük, melegen tartjuk.

 

A buggyantott tojáshoz egy lábasban vizet forralunk, mikor forr hozzáadjuk a sót és az ecetet. A tojásokat egyenként fogjuk, feltörjük egy tálkába, majd egy szedőkanálba öntjük óvatosan, nehogy a sárgája kifolyjon. A forrásban levő vizet, gyöngyözve forróra mérsékeljük, majd a tojásokat szépen beleengedjük a vízbe. Itt vigyázni kell, mert a tojásfehérje gyorsan elkezd megfőlni, tehát ráfől a kanálra. Addig főzzük a tojásokat, míg a fehérje megszilárdul. Óvatosan kiszedjük, lecsöpögtetjük, egy tányérba helyezzük. A kenyérszeleteket megkenjük hollandi mártással, ráfektetünk szépen egy-egy szelet bacont, majd ráhelyezzük a lecsöpögtetett buggyantott tojásokat. A tojások tetejére egy csíkban még hollandi mártást csorgatunk. Díszítésként, persze el is fogyasztjuk, saláta levelet és retek szeleteket teszünk, kínálunk mellé. Fogyasztáskor ízlés szerint sózzuk.

IMG_1374

A receptet az apróséf oldalán találtam, ez alapján készítettem én is!

Vélemény, hozzászólás?