Tejkaramellás Sajttorta – Eper kerítéssel

A minap szülinapba mentünk és az ünnepelt régóta szeretett volna sajttortát enni, mivel még sosem kóstolta ezt a finomságot! Egyértelmű volt tehát, hogy milyen tortát fog kapni, viszont muszáj volt a legjobb receptet elkészíteni amit csak lehet, hogy ne érje csalódás és a vendégek is jó szájízzel fogyasszák az elkészült süteményt. Igaz ez nem a legegyszerűbb torta amit valaha készítettem, de megéri vele elszórakozni a konyhában, mert arra készüljünk fel, hogy minimum 2-3 óra mire elkészül, és erre még rájön a hűtés, viszont a várt eredmény garantált, ha követjük a leírást!

A leírásban sok hasznos infó is lesz, ami jól jöhet ha nincs még gyakorlatunk a sajttorta készítésben, viszont a tökéletes eredményhez elengedhetetlenek ezek a lépések!

Processed with VSCOcam with g3 preset
Kívülről nézve nem olyan szép, ezt belátom, de az íze mennyei!

Hozzávalók:

(26 cm-es tortaformához)

Aljához:

430g zabkeksz
100g rama margarin

Krémhez:

1000g natúr krémsajt
300g kristálycukor
100g étkezési keményítő
400ml tejföl
5 egész tojás

Tejkaramella:

250g kristálycukor
200ml tejszín
200ml víz

Processed with VSCOcam with g3 preset
Legalább 6-7 cm vastag krém, ami a torta lényege, hiszen mindenki ezt szereti benne a legjobban!

Elkészítés:

Először is a zabkekszet daráljuk le, vagy a klopfolóval vágódeszkán törjük össze teljesen. A kapott porhoz adjuk hozzá a 100g olvasztott vajat, és nyomkodjuk bele a sütőformába, úgy hogy ez a massza az oldalára is jusson! Nekem kb a torta felét fedte be, de ez megkönnyítette a formából való kiszedéskor, és a szeletelé során is egyszerűbben ki tudtam emelni 1-1 szeletet a tortatartóról, az így kapott váz segítségével.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és a sütő nagy tepsijébe tegyünk nagyjából fél liter vizet, hogy mire elkészülünk a masszával az felforrjon. Ugyanis a sajttorta gőzben sül, ezáltal lesz még kémesebb az állaga.

Ha ez megvan akkor tegyük félre, és lássunk hozzá a krém elkészítéséhez, amihez én a tálas mixert, vagy kézi habverőt ajánlom leginkább! A tojásokon kívül minden hozzávalót borítsunk bele, és kevertessünk belőle homohén masszát a géppel, a csomók elkerülése érdekében én porcukrot használtam, az hamarabb felolvad a keverés közben. Amikor látjuk, hogy már szép fényes a massza egyesével adjuk hozzá a tojásokat és keverjük el őket teljesen. Szép folyamatosan keverjük hozzá a tojásokat, és végül borítsuk a kekszes alapra. A tortaformát alufóliába bugyoláljuk, hogy a víz véletlenül se jusson a keksz alap közelébe, mert akkor nem szilárdul majd meg. Ha tudjuk, hogy a sütőnk a sütemények tetejét meg szokta égetni akkor a sütési idő közepén a tortaforma tetejét is vonjuk be majd alufóliával, nehogy szétrepedjen, esetleg elégjen a felső réteg.

IMG_2403
Az eper kerítés elég jól teszi a dolgát, hogy javítson az összképen 🙂

Ha készen vagyunk a bevonattal, mehet a sütőbe, mert a víz már biztosan forró és hagyjuk is benne legalább 100 percig, hogy készre süljön. Nem baj ha ennyi idő elteltével sem tejesen sült át a torta és a közepe remeg, amikor kihűl már nem fog mozogni.

Amíg a torta a sütőben gőzölődik egy kis lábosba tegyük a cukrot és a víz felével kezdjük el karamellizálni, amikor elfő alóla a cukor és vissza kristályosodik hagyjuk kicsit pirulni, majd öntsük fel, és újra főzzük el a levét, harmadjára a tejszín felével öntsük fel, és végezzük el ugyanazt a folyamatos mint a vízzel, ekkor már szép aranybarnának kell lennie, a folyamat végére pedig borotyán színt kell kapnia, ekkor félre tesszük, kicsit hűtjük, majd amikor elkezd dermedni az utolsó adag tejszínt is ráöntjük, és visszaolvasztjuk a bevonatot. Ezzel el is készült, mehet majd a torta tetejére amint kivettük a formából. Illetve ha csak a tálaláskor öntjük vele nyakon, akkor még jobban fog kinézni, de mivel mi meglepetésként vittük, így erre nem volt lehetőségem.

Amint elkészült a torta zárjuk el a sütőt, és vegyük ki minél hamarabb a vizes tepsiből, majd tegyük vissza a sütőbe, immár a sütőrácsra helyezve, hogy minél lassabban hűljün ki a remekmű. Innen ha a sütő is teljesen kihűlt tegyük a hűtőszekrénybe pár órára pihenni, és akkor szeleteljük, ha teljesen hideg.

Processed with VSCOcam with g3 preset
Még ránézni is jó 🙂

 

Hasonló bejegyzések