Vasárnapi VendégBloggerem az ÍzbőlTíz Blog írója

Fogadjátok szeretettel Rékát, aki az ÍzbőlTíz bloggere, ahová csodás fotókat készít nekünk, amelyek láttán bárkinek eláll a lélegzete 🙂

Ízből tíz kép

 

Körülbelül hat évvel ezelőtt kezdtem el érdeklődni a gasztronómia iránt. Ekkor elsőéves egyetemista voltam, már épp elköltözve otthonról, és mint észrevettem, a konyhában töltött idő remekül ellensúlyozta az orvosi könyvek felett eltöltött hosszú órákat. Megszállottan kezdtem el olvasni a különböző gasztroblogokat, a TV Paprika miatt pedig még a rég nem használt távirányítót is leporoltam. Időről-időre felmerült a gondolat, hogy valamit én is publikálhatnék, viszont 2015 júniusban láttam elérkezettnek az idejét, hogy megalkossam saját online receptgyűjteményemet, az Ízből tíz gasztroblogot.

A blog útra indulásának célja, hogy modern felfogásban, igényes ételeket prezentáljon érdeklődők és fanatikusok számára egyaránt. Tematikáját tekintve nem állítottam korlátokat, viszont az irányvonalat a legtöbb esetben a szezonális alapanyagok határozzák meg.  Nem titkolt vágyam, hogy ne csak az ételek íze legyen tízpontos, hanem a hozzá tartozó látvány is, ezért közel annyi időt töltök fotózással, mint főzéssel. A jövőben szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy másoknak is a szenvedélyévé váljon a gasztronómia vagy legalább egy-egy receptötlettel gazdagítani mások repertoárját.

 

Jöjjenek a kérdéseim:

  1. A blogod neve Ízből tíz, hogy jött a névválasztás? Melyik 10 ízre vonatkozik, ha van ilyen? 🙂

Az Ízből tíz név nem tíz fajta ízre vonatkozik. 🙂

Mi az elkészített ételeket 10 pontos rendszerben szoktuk osztályozni, és azért adtam ezt a nevet, amit egyébként a párom talált ki, mert a blogra csak a szerintünk tízpontosak kerülnek fel.

  1. Mi adta az ötletet, hogy elkezdj blogolni? Melyek voltak a blog életében a fordulópontok eddig?

Kis-Varga Judit a Nők Lapja Café gasztro rovatának szerkesztője tavaly májusban keresett meg azzal a kérdéssel, hogy szeretnék-e a gasztro rovatba recepteket írni. Természetesen nagy örömmel mondtam igent. Ő ajánlotta, hogy a cafeblogon kezdjek el blogot indítani. Szóval ez volt az a kezdőlökés, ami nekem, mint szélsőségesen introvertált személyiségnek kellett, hogy végre megalkossam saját online receptgyűjteményemet.

Ha a blog életében nem is, de számomra igazán nagyszerű és fantasztikus érzés volt viszontlátni receptjeimet a Süti vagy nem süti receptes könyvben. Így azon leszek, hogy a jövőben sok hasonló élményben legyen részem.

 

  1. A fotóid egyszerűen lenyűgözőek, legtöbbször elájulok amikor meglátom őket, gyakorlatilag tátott szájjal szoktam külön böngészőben megnyitni őket, hogy nagyobb méretben lássam. Viszont te egy gyönyörű, jó alakú lány vagy, áruld el mi a titkod? Kivel eteted meg ezeket a finomságokat?

 Köszönöm a dicsérő szavakat, nagyon örülök, hogy tetszenek.

Már 5 éve a párommal élünk egy háztartásban, így az elkészített ételeket is ketten fogyasztjuk el. Hiszek a mértékletességben, a kiegyensúlyozott táplálkozásban és abban, hogy ne vonjunk meg magunktól olyan dolgokat, amik örömet okoznak.

Ne stresszeljük magunkat a kalóriák számolgatásával, egyszerűen csak élvezzük az étkezéseket. Persze nagyon fontos az elfogyasztott étel minősége is, törekedjünk a jó minőségű, friss alapanyagok használatára. Én inkább a kis adagok híve vagyok, sosem szeretem magam „degeszre” enni. Emellett persze rendszeresen sportolok, a testi-lelki harmónia  megteremtése érdekében.

  1. A kiválasztott receptre, hogyan esett a választás? Milyen szempontok alapján kerül pont ez az étel az oldalamra?

A válasz nagyon egyszerű, imádom a profiterolt, és gondoltam egy olyan recepttel rukkolok elő, amitől talán sokan tartanak, pedig pofonegyszerű elkészíteni, habár kétségkívül igényel némi türelmet. Az eredeti recepttől annyibban tértem el, hogy csoki szósz helyett sós karamellel öntöztem meg, ami ropogós textúrája miatt szerintem még sokkal jobban passzol ehhez a mennyei desszerthez.


 

És következzen a recept:

 

Vaníliakrémes profiterol sós karamellel

 IMG_3735 (2)

Hozzávalók (körülbelül 35-40 darabhoz):

Az égetett tésztához:

 300 g finomliszt
500 ml víz
125 g vaj
5 g só
7 darab közepes méretű tojás

Vaníliás krémhez:

7 dl teljes tej (3,5%-os)
60 g kukoricakeményítőŰ
120 g kristálycukor
2 rúd vanília
9 tojássárgája
csipet só
70 g vaj

 A sós karamellhez:

 80 g kristálycukor
¼ teáskanál só

IMG_3760 (2)

Elkészítés:

  1. Először a vaníliás krémet készítjük el. Ehhez a tejet a vaníliarudak kikapart magjaival és a sóval forráspontig melegítjük.
  2. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a kukoricakeményítőt, ezzel is kikeverjük.
  3. A tojássárgájás keverékhez öntjük a felmelegített tejet, alaposan elkeverjük.
  4. Az egészet visszaöntjük a lábasba, majd kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről lehúzzuk, hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, a vajat is belekeverjük.
  5. A krém tetejére folpackot helyezünk, így nem bőrösödik meg a teteje, míg elkészítjük az égetett tésztát.
  6. A tésztához egy lábasba tesszük a vajat, a vizet, a sót, valamint a cukrot. Felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a lisztet, és egy fakanállal gyorsan összekeverjük.
  7. Visszatesszük a tűzre, és erőteljesen összedolgozzuk a masszát, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  8. Lehúzzuk a tűzről, és gépi habverővel egyesével adagolva belekeverjük a tojásokat.

IMG_3765 (2)

9. Amikor a tészta kissé kihűlt, sima csőrű nyomózsákba töltjük.

10. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük

11. A tésztából 4-5 cm átmérőjű fánkokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire.

12. Előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.

13. A fánkocskákat teljesen kihűtjük.

14. A vaníliás krémet vékony csőrű habzsákba töltjük, majd a fánkok oldalába beleszúrjuk a habzsák csőrét, és megtöltjük a tésztákat.

15.A sós karamellhez a cukrot a sóval egy serpenyőbe tesszük, és megkaramellizáljuk. Még folyós állapotában megöntözzük vele a profiterolok tetejét. Ezt a műveletet érdemes szilikonos sütőpapírra helyezett fánkocskákon kivitelezni, mert így könnyebb dolgunk lesz a takarításnál.

16. Megvárjuk, amíg a karamell megszilárdul, és már fogyaszthatjuk is.

IMG_3738 (2)

Vélemény, hozzászólás?