Vasárnapi VendégBloggerünk a Sweet things by Lara cukrásza

E heti vendégem a Sweet Things By Lara cukrásza Lukács Lara, aki az instagram galériájával keltette fel az érdeklődésem, majd nemsokára rá megnyitotta gasztroblogját. Azóta is hűséges olvasója vagyok, így örömmel mutatom be nektek Larát:
IMG_3296
1. A blogon olvashatjuk, hogy részben török származású vagy, így autentikus recepteket is készítesz. Mikor várható újabb török különlegesség? Mert hozzám hasonlóan az olvasóid is biztosan várják!
Igen, török vér is csörgedezik az ereimben, hiszen nagypapám török származású volt és mesefilmbe illő a történetük a nagyimmal. Húsvét utánra terveztem, hogy pár héten keresztül bevezetem az olvasóimat a török gasztronómia világa, sós és édes süteményeken keresztül. A törökök nagyon kedvelik a jó fűszeres ételeket és süteményeket egyaránt, szerintük ez adja meg egy adott étel illetve sütemény lelkét. Ennek megfelelően és a  nagypapámtól örökölt tudásom alapján fogom én is elkészíteni a finomabbnál finomabb édességeket,  finomságokat.
2. Nemsokára képzett cukrász leszel, hogyan képzeled el a továbbiakban a jövőt? Esetleg saját főző műsort a tv-ben?
Nagy álmom volt ez a szakma, de valahogy mindig féltem belekezdeni, hiszen az élet annyi más útra is ráterelt. Szerencsére vagy szerencsétlenségemre több dolog is nagyon foglalkoztatott és foglalkoztat a mai napig, de a legjobban mégis a sütés. Az 5 éves tervemben szerepel budai, vintage stílusú cukrászda nyitása az egyik barátnőmmel, későbbiekben pedig egy “mentes” cuki nyitása. ( Egyébként én is laktóz, tejfehérje és lisztérzékeny vagyok, így még jobban szívügyemként kezelem ezeket a dolgokat. ) Hiszen olyan sok ételintoleranciás ember él manapság, akiknek kevés étterem, cukrászda áll lehetőségükre, de ha van, akkor is ízetlen vagy drágák a termékek. Azt, hogy a távoli jövőben pedig lesz-e esetleg saját TV műsorom még nem tudom, de annyit elárulok, hogy esett már szó róla.
3. Erről jut eszembe, a TV2 reggeli műsorában rendszeresen láthatunk téged, ahogy finomságokat készítesz. Elmeséled nekünk, hogyan kerültél a kamerák kereszttüzébe?
Hála égnek havonta járok már be hozzájuk, a kezdeti izgulások és kézremegések után ma már szinte egyáltalán nincs lámpalázam. Képzeljétek, a legelső adásnál annyira remegett a kezem az izgulástól, hogy Demcsák Zsuzsa műsorvezetőt kellett megkérnem, hogy vágja fel a rózsapitémet, amin a Berki Krisztián jókat kuncogott. Picit meseszerű a sztori, ezért vallom azt, hogy bárhol, bármi megtörténhet és az élet úgy is vissza igazolja, ha jó úton jársz.  2015. májusában, amikor még csak fél éves sem volt a blogom,  felhívott a FEM3 Café egyik szerkesztője, hogy látták a blogomat, nagyon tetszenek nekik a receptjeim és a képeim, így vendégül látnának egy adás erejéig. Én elmentem, azóta pedig “ott ragadtam” 🙂4. A családban rajtad kívül más is rendelkezik hasonló végzettséggel, vagy úttörőnek számítasz ilyen szempontból?
A családban két szakács van, a bátyám és a nagybátyám. Az egyik nagymamán cukrász, szóval van bőven veszekedés egy nagy családi ebédnél, ki hogyan készítette volna el az adott ételt vagy éppen süteményt! De nagyon szeretjük egymást és szerintem, büszkék is rám. ( remélem 🙂 )

És most következzen a recept:

Málnás-vaníliás csoda
IMG_7827
Tésztához:
2 db tojás
140  g kristálycukor
2 teáskanál méz
129 g vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
350 g liszt
1dl tejVanília krémhez
3 db tojás
200 g cukor
500 ml tej
60 g kukoricakeményítő
150 g vaj
2 tk vanília aromaMálna zselé réteghez
400 g málna
100 g cukor
2 tk étkezési zselatin
50 ml víz

IMG_78261. A sütőt melegítsük elő 180 fokra
2. A cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd sima tésztává keverjük a vajjal, mézzel,  szódabikarbónával és a liszttel.
3. A tésztát elfelezzük és 2 db 30×40 cm-es sütő papírral kibélelt tepsibe öntjük. 7-10 perc alatt megsütjük majd megvárjuk míg kihűl.
4. A krémhez a tojásokat a cukorral habverő segítségével verjük egy percig, majd hozzá adjuk a vanília aromát, a kukoricakeményítőt és 1 pohár hideg tejet, majd  teljesen homogénné keverjük.
5. Öntsük a maradék tejet egy edénybe és forraljuk fel. Amikor a felforrt, hozzáadjuk a tojásos keveréket és keverjük folyamatosan, míg be nem sűrűsödik, majd keverjük el benne csomómentesen a vajat és tegyük félre kihűlni.
6.  Hideg vízben csomómentesen keverjük el a zselatint. A málnát a cukorral főzzük szirupszerűre majd keverjük el benne a zselatinos vizet. A lapról levéve 5-10 percig kevergessük még.
7. Állítsuk össze a süteményt. Egy sor tészta, egy krém, egy tészta, egy krém majd a tetejére kanalazzuk és kenjük szét a zselatinos málnapürét.
IMG_7828

Vélemény, hozzászólás?