Medvehagymás Copfocska, és fészek húsvétra!

Megjött a tavasz, ezt nem csak a frissen induló Vasárnapi VenvégBlogger bejegyzésekből tudhatjátok hanem, hogy szépen kinyílnak a virágok a kerben, lassan rügyezni kezdenek a fák. Ezzel beindul a húsvéti készülődés is, amihez most egy aranyos receptet hoztam nektek, hogy legyen mivel várni a locsolókat:

IMG_3189

Hozzávalók:

1kg liszt
250g vaj
200ml tejföl
50g élesztő
1 csokor medvehagyma
1 ek só
1ek cukor
2 tojás+1 megkenni
IMG_3229

Elkészítés: 

A tejfölt egy tányérbe öntve tedd a mikróba egy percre, és langyosítsd meg. Ezután keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Itt fontos, hogy friss élesztőt használj, mivel ez a gomba szerves anyag, így gyakorlatilag a cukorral megetetjük, ettől lesz levegős a tészta 🙂

Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, és a morzsold el benne a hideg, kockákra vágott vajat. A vajat ne melegítsd, úgy ahogy van dolgozd el a liszttel. Ezután add hozzá a tojásokat és a medvehagymát. Annak érdekében, hogy mindenhová egyenletesen jusson só én a tojással előzőleg egy villával felkevertem, és így öntöttem hozzá. Ezt is kézzel eldolgozzuk, és amikor ragad, de már mindenhol van tojás akkor adjuk hozzá a tejfölös élesztőt. Ezzel lendületes mozdulatokkal elkezdjük dagasztani a tészát, és szép fényes alaptésztát készítünk. Szobahőmérsékleten egy ruhával letakarva egy fél órára állni hagyjuk, és az adag a duplájára dagad ha jól csináltuk az egyes mozzanatokat 🙂

Ha szépen megkelt a tésztád akkor szakíts belőele egy darabot és sodorj belőle 20-25 cm hosszú rudat. Ezt legalább 3x ismételd meg, hogy el tudd kezdeni a munkát 🙂

A képen látható módon a 3 rúdből készíts fonatot, majd a tepsibe kerülés után kend meg tojással a tetejét.

IMG_3186
A recept elkészítése a Budafok élesztő hozzájárulásával történt!

A másik variációhoz 6 db 10 centis rúdra lesz szükség amit csillag alakban kiteszel, hogy a végük egymásra érjen. Szépen jobról haladva egmásra hajtod őket, majd mikor körbe értél az utolsót az első hurokba belenyomod, és kész is a kis fészek. Mehet bele a megtisztított tojás, megkenni az oldalát tojással,és mehet is a sütőbe ez is. A tojást nyugodtan tedd bele nyersen, 15 percig kell 200 fokon sütni annyi idő alatt a tojás is megül, és egyben ehető az elkészült fészekkel.

IMG_3210

Az oldalsávba felkerült egy új modul, amin keresztül fel tudtok íratkozni az új bejegyzésekre! Hálás lennék ha felíratkoznázok.

Vélemény, hozzászólás?