Milyen bort válasszunk az ételekhez?

Sokszor főzök, ezt jól tudjátok. Viszont azt nem, hogy mindig elgondolkodom, milyen ételekhez milyen bort válasszak, ha úgy hozza az alkalom. Szóval ez a bejegyzés nekem is segítség lesz a továbbiakban, hogy egy helyen, rendszerezve legyenek a jó tanácsok, latinul azt is mondhatnám ez egy “Nota Bene!” – azaz jól jegyzezd meg bejegyzés, amely súlyos hiánytpótló jelleggel született meg.

Remélem ti is annyira hasznosnak találjátok majd, akárcsak én!

 

Sajtokhoz

A sajtokhoz, én saját tapasztalataim szerint az édes fehérborok illenek, esetleg egy félédes rozé ami remekül kiegészíthet egy sajttálat!

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Előétel mellé

Az előételek többnyire hidegek, de legalábbis könnyű falatkák, ezért éppen ilyen könnyed italok is passzolnak hozzájuk. A friss, gyümölcsös rozé mindig kiváló választás, de a száraz fehérborok is remekül illenek a falatnyi előételekhez.

A főtt, vagy meleg előételekhez már nem annyira jó ötlet fehérbort kínálni, többnyire ezekhez jobban passzol a rozé, vagy a nem túlságosan telt vörösbor.

 

Processed with VSCOcam with m3 preset

Száraz húsokhoz

Száraz húsokhoz, tehát a szárnyasokhoz kivétel nélkül illik a száraz fehérbor (kivétel a kacsa, amihez inkább a vörös dukál), de ugyanez az ital passzol a fiatal vörös húsú állatokhoz is, tehát pl. a bárányhoz.

Próbálkozhatsz félszáraz fehérborral is, ha a száraz túlságosan eltér az ízlésetektől, de sajnos való igaz, hogy az édes borokat nem igazán szokás professzionális vacsorák mellé társítani.

(Persze, ha kettesben vagytok otthon és utáljátok a száraz borokat, akkor nyilván válasszatok valamilyen édeset.)

19173F2F-DD97-4DD6-B13F-1C45A2356D4A

Vörös húsokhoz

A vörös húsokhoz, sertéshez, marhához nagyon jól passzol a száraz fehér- és a vörösbor is, bár inkább utóbbit szokták előnyben részesíteni.

Ennek az az oka, hogy nagyon sok ételhez a főzés során eleve tesznek bort (többnyire vöröset), és célszerű ugyanazt az italt felszolgálni a kész főétel mellé, hogy ne keveredjenek az ízek.

A vadhúsokhoz minden erőteljes, testes vörösbor passzol, többek között az előbb említett ok végett.

rp_IMG_0791.jpg

Halakhoz

Egészségtől kicsattanó vacsorát takar a hal és a bor kettőse, ám nem mindegy, milyen itallal teremtjük meg a tökéletes összhangot.

A legnépszerűbb és leginkább halhoz passzoló bor egyértelműen a száraz fehér, de alkalomadtán a rozé is szóba jöhet, hiszen utóbbi mindig friss, kicsit gyümölcsös, üdítő bor, s ez egyes halételekhez kifejezetten illik.

 

Desszertekhez

A desszertek felszolgálása során alapszabály, hogy a bornak édesebbnek kell lennie, mint a nassolnivalónak, úgyhogy nincs éppen könnyű dolgod, ha nem vagy tapasztalt a borok világában.

Sokszor érdemesebb a desszertet a borhoz igazítani, tehát inkább savanykásabb, citromos süteményt készíteni, amihez már könnyű édes bort választani.

Viszont ha már kész a menüterv és nagyon édes a desszert, akkor jó ötlet lehet inkább a pezsgő mellett voksolni, hiszen a gyümölcsös bóléknak is ez az alkoholos ital az alapanyaga.

IMG_4139

Az alapszabályok felrúghatók

Manapság már mindenben van kiskapu, így a borválasztásban is számtalan opció akad az igények kielégítésére. Bár alapszabályok vannak, ha az adott bort senki sem szereti a vendégek közül, akkor nem érdemes ráerőltetni senkire az ízkombinációt.

Néha egy teljesen váratlan fordulat okoz gasztronómiai csodát, de az biztos, hogy ha nem ismered jól az ízeket, akkor támaszkodj a hagyományos, jól bevált tippekre, hiszen úgy garantáltan nem foghatsz mellé.

 

Az cikk alapjait, a www.men.hu-n találtam.

Hasonló bejegyzések

1 Comment