Túrós – Sajtos pogácsa

 

Mindenki fél gasztronómiai pályafutása kezdetén a kelt tésztától, pedig nem kell!

Ebben a receptben leírom nektek a nagyi alap tésztáját, amihez én most túrót adtam plusz hozzávalóként, a még ízletesebb végeredmény érdekében, de gyakorlatilag anélkül is isteni finom lesz!


Hozzávalók:

1kg liszt
250g vaj
200ml tejföl
50g élesztő
500g túró
1 ek só
1ek cukor
2 tojás+1 megkenni
10dkg sajt a tetejére


IMG_3230

Elkészítés:

A tejfölt egy tányérbe öntve tedd a mikróba egy percre, és langyosítsd meg. Ezután keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Itt fontos, hogy friss élesztőt használj, mivel ez a gomba szerves anyag, így gyakorlatilag a cukorral megetetjük, ettől lesz levegős a tészta 🙂

Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, és a morzsold el benne a hideg, kockákra vágott vajat. A vajat ne melegítsd, úgy ahogy van dolgozd el a liszttel. Ezután add hozzá a tojásokat és a túrót. Annak érdekében, hogy mindenhová egyenletesen jusson só én a tojással előzőleg egy villával felkevertem, és így öntöttem hozzá. Ezt is kézzel eldolgozzuk, és amikor ragad, de már mindenhol van tojás akkor adjuk hozzá a tejfölös élesztőt. Ezzel lendületes mozdulatokkal elkezdjük dagasztani a tészát, és szép fényes alaptésztát készítünk. Szobahőmérsékleten egy ruhával letakarva egy fél órára állni hagyjuk, és az adag a duplájára dagad ha jól csináltuk az egyes mozzanatokat 🙂

 

IMG_3221

A fél óra leteltével vedd ki a tálból, vágd négybe és fél centiméter vastagra nyújtsd el őket, majd pogácsaszaggatóval szaggasd ki.

A tetejét kend meg az utolsó felvert tojással, és tegyél rá egy csipetnyi sajtot, ezzel megkoronázva a süteményt.

200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

 

 

IMG_3224

Vélemény, hozzászólás?